Читај ми!

Реаговања на пресуду Перишићу

Коначно добра вест из Хага, поручио премијер Дачић реагујући на ослобађајућу пресуду Перишићу. То је кредибилна одлука, каже Расим Љајић. Пресуда је важна и за Србију, сматра Бруно Векарић. Стејт департмента: Поштујемо одлуку суда. Светске агенције оцењују да је ослобађање Перишића победа Срба у Трибуналу.

Домаћа политичка јавност углавном позитивно оцењује ослобађајућу пресуду бившег начелника Генералштаба Војске Југославије, генерала Момчила Перишића, који је, претходно у Хагу био осуђен на 27 година затвора. Светске агенције оцењују да пресуда представља својеврсну победу Срба у Трибуналу и да је значајна за Србију.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је ослобађајућа пресуда за генерала Перишића од великог значаја за Србију и српски народ у целини и, ако не буде правно-техничких проблема.

Дачић је оценио да је та пресуда Хашког трибунал од великог значаја за Србију и српски народ зато јер негира оптужбе о наводној агресији Војске Југославије на БиХ и Хрватску.

"То је коначно једна добра вест из Хага", навео је Дачић и додао да ће, уколико не буде правно-техничких проблема, Перишић у петак у 11 сати авионом Владе Србије полетети са ротердамског аеродрома за Београд.

Ослобађање бившег начелника Перишића у Хагу је кредибилна одлука, изјавио је председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

"Ово је пре свега добра одлука за Перишића и његову породицу имајући у виду тежину оптужби и првостепену пресуду која му је била изречена", рекао је Љајић агенцији Бета и подсетио да је Перишић одбио понуђену нагодбу са тужилаштвом.

"Имајући у виду све те чињенице као и чињеницу да овде није било дисонантних тонова међу судијама и члановима жалбеног већа, све то говори о кредибилности ове одлуке", истакао је Љајић, који је и потпредседник Владе Србије.

Љајић је навео да је ослобађајућа пресуда за Перишића донета великом већином гласова од четири према један, што, како је додао, није био случај са неким ранијим пресудама посебно које су донесене у жалбеном поступку.

"Он се врло храбро и коректно држао током целог поступка који је вођен у Хагу", оценио је Љајић.

Пресуда важна за Србију 

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић оценио је да је Жалбено веће Хашког трибунала адекватно проценило чињенично стање у случају Перишића када је донело ослобађајућу пресуду.

Према његовим речима, та пресуда је важна за Србију и "веома је важна дистанца између Војске Југославије и Војске Републике Српске".

"По нашој процени, судско веће је адекватно оценило чињенично стање и мислим да је ова пресуда веома значајна за Србију", рекао је Векарић Танјугу додајући да је та пресуда значајна пре свега због поступака који се воде пред Међународним судом правде.

"Са друге стране, веома је важно што је управо кроз ову пресуду утврђено да генерал Перишић није кршио обичаје рата нити је кршио међународне конвенције као припадник Војске Југославије", рекао је Векарић.

Подвукао значај "те дистанце Војске Југославије и Ратка Младића, односно Војске Републике Српске јер на тај начин управо и веће Хашког трибунала опредило се и према злочинима који су се дешавали на територији БиХ".

Очекивана пресуда

Бивша директорка Фонда за Хуманитарно право Наташа Кандић рекла је да је након ослобађања хрватских генерала било за очекивати да Хашки трибунал у истом тону донесе пресуду и генералу Перишићу.

"За мене и многе из струке ово није изненађење, већ оно што се очекивало", додала је Кандићева.

Другачијег је мишљења садашња Директорка Фонда за хуманитарно право (ФХП) Сандра Орловић која је оценила у изјави Фонету да ослобађајућа пресуда Перишићу није добра вест за суочавање са прошлошчу на простору бивше Југославије, посебно у Србији.

Иако се одлука Трибунала односи на индивидуалну кривичну одговорност, јавност и институције ће обратити пажњу само на тај део одлуке, рекла је Орловић.

Она је позвала медије и јавност да не забораве да је Апелационо веће потврдило налазе Претресног већа о континуираној подршци коју је СР Југославија пружала Војсци РС и Војсци РСК.

Бранилац Новак Лукић сматра да ослобађајућа пресуда коју је Хашки трибунал данас изрекао "разбија предрасуде" о кривичној одговорности вођства СР Југославије за злочине у Хрватској и БиХ, 1993-95.

Лукић је новинарима рекао да је пресуду "прижељкивао", али да је она и "изненађење", "с обзиром на све што се догађало у Трибуналу свих ових година".

Пресуда којом је Хашки суд ослободио Перишића у Босни и Херцеговини изазвала је опречне реакције.

Високи функционер Српске демократске странке (СДС) Борислав Бојић изјавио је да ослобађајућа пресуда Перишићу није важна само за породицу Перишић, већ и Србију и Републику Српску.

Са друге стране, генерални секретар Странке демократске акције БиХ (СДА) Амир Зукић оценио је да ослобађајућа пресуда Момчилу Перишићу "шаље катастрофалну поруку правди".

Хрватски министар бранитеља Предраг Матић рекао је, поводом ослобађајуће пресуде, да треба поштовати одлуке Хашког трибунала.

Чланице Удружења мајки енклава Сребреница и Жепа изразиле су незадовољство ослобађајућом пресудом за бившег начелника Генералштаба Војске Југославије упутивши тешке речи на његов рачун, али и на адресу Хашког трибунала.

Председница Удружења Мунира Субашић рекла је да се не могу поредити ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, којима се радовала, са овом Перишићу.

"Морамо веровати одлукама Хашкога суда чак и онда када се лично с пресудама и не слажемо. Слагали се ми лично или не с неком пресудом, као поштоватељи права поштујемо и пресуду Хашког суда", рекао је Матић, преноси Вечерњи лист.

Агенције: Ослобађање Перишића победа Срба у Трибуналу

У кратким коментарима на ослобађајућу пресуду генералу Момчила Перишића светске агенције оцењују да она представља својеврсну победу Срба у Трибуналу и да је значајна за Србију, јер се њоме потврђује да српски званичници нису одговорни за злочине почињене у Босни.

Асошијетед прес наводи да ова одлука жалбеног већа Хашког трибунала представља једну од ретких победу Срба у Трибуналу где су већина осуђених Срби из Босне и Хрватске.

Ослобађајућа пресуда генералу Перишићу, такође, поткрепљује често изношене тврдње Београда да није учествовао у злочинима босанских Срба и истиче колико је тешко међународним судовима да процесуирају високе званичнике за које се верује да су "вукли конце, а нису деловали директно", наводи АП.

Уз кратку вест о Перишићевом ослобађању, дописник Би-Би-Си из Београда оцењује да би ова одлука могла да поврати веру грађана Србије у неутралност Трибунала.

Агенција Франс прес наводи да ће "ослобађање једног српског војног лидера" бити поздрављено у Београду где се Трибунал сматра пристрасним".

Перишићево ослобађање значи да ниједан званичник Београда није осуђен за злочине почињене у Босни, оцењује АФП и подсећа да је једини високи југословенски званичник који се доводио у везу са масакром у Сребреници "диктатор Милошевић" који је преминуо током суђења 2006. године.

Медији још примећују да Перишић није показивао емоције током изрицања пресуде, а Би-Би-Си наводи да се на његовом лицу могао "приметити само трзај једног ока".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи