Читај ми!

БИА упозорила Дачића на могућу диверзију

Безбедносно-информативна агенција јавила, преко дирекције полиције, премијеру Ивици Дачићу да је на авиону којим се враћа из Ирске могућа диверзија, рекао за РТС државни секретар у МУП-у Вања Вукић. Премијер Ивица Дачић, по повратку из Ирске, рекао да држава неће дозволити да јој "атентатори и саботери" одређују сатницу.

21.18 - Авион Владе Србије у коме се налази премијер Ивица Дачић слетео на београдски аеродром, јавља извештач РТС-а. 

Безбедносно-информативна агенција упозорила је премијера Ивицу Дачића, преко дирекције полиције, да је на авиону којим се враћа из Ирске могућа диверзија, рекао је за Радио-телевизију Србије Вања Вукић, државни секретар у МУП-у Србије. По повратку из Даблина, Дачић поручио да држава неће дозволити да јој "атентатори и саботери" одређују сатницу.

Премијер је, после консултација са првим потпредседником Владе Александром Вучићем, ипак, одлучио да путује авионом и да се вечерас због неодложних послова истим авионом врати из Ирске у Србију.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да ће, и поред непроверених сазнања о евентуалном нападу на авион Владе Србије, он и први потпредседник Владе Александар Вучић, као и сви државни функционери наставити планиране активности, укључујући и путовања.

"Ако ће нам криминални кругови и атентатори или евентуални саботери одређивати сатницу рада онда је немогуће радити. Ја верујем у наше државне органе да ће да обаве своје функције, а једна од њих је заштита највиших државних функционера", рекао је Дачић новинарима, пошто је безбедно у летелици слетео на аеродром "Никола Тесла".

Премијер је рекао да верује да није прекршио безбедносне процедуре нити законске одредбе и прецизирао да је информација о томе да авион у иностранству није био адекватно обезбеђен добијена када је летелица већ била у Даблину, где је боравио у једнодневној званичној посети.

"Од БИА смо добили информацију која би подразумевала промену сатнице и начин обезбеђивања летелице. То су била непотврђена сазнања да би могло да дође до одређених дејстава против авиона Владе и та информација била је уопштеног карактера и није се директно односила на Даблин", рекао је Дачић.

МУП Србије саопштио је да је на основу информације Безбедносно-информативне агенције, дирекција полиције обавестила премијера Дачића да БИА располаже сазнањима о томе да вође појединих криминалних кланова настоје да за интересе својих криминалних група, уз помоћ одређених особа које имају приступ авиону Владе Републике Србије, изазову квар на авиону у иностранству приликом путовања председника, премијера или првог потпредседника Владе Републике Србије.

"Квар би изазвао делимично оштећење и након полетања довео до пада авиона, при чему се накнадно не би могло установити да је у питању био намерно изазван квар, јер се авион у последње време у више наврата кварио, са чиме је јавност била упозната", наводи се у саопштењу.

Убудуће стална контрола авиона у иностранству

Премијер Дачић рекао је да је договорено да се убудуће промени начин обезбеђивања летелице, тако да ће она бити обезбеђивана 24 сата, а када се буде налазила у иностранству биће скренута пажња и на могућност диверзије.

То значи, додао је Дачић, да је потребно да и у иностранству Владин авион буде 24 сата под контролом.

Дачић је рекао да не зна ко је обезбеђивао авион Владе Србије у Ирској, да постоје јасно прописане процедуре када се путује у иностранство и да је обавеза полиције у чију се земљу иде да безбедност буде на нивоу.

Премијер није желео да каже које су криминалне групе планирале диверзију, истакавши да то није први пут да је добио сличну информацију како о његовој, тако и о угрожености његових чланова породице.

Како је додао, није његов посао да истражује о којим криминалним групама је реч, али и указао да је добро што је ту информацију саопштио државни орган.

Према његовим речима, из целе ситуације може се извући и нешто добро, а то је "да су први пут БИА, МУП и дирекција полиције урадили нешто координирано".

Премијер је прецизирао да је телефоном разговарао са првим потпредседником Владе Александром Вучићем и да су заједнички закључили да због обавеза које чланови Владе имају, а од којих зависи будућност Србије, немогуће да се осмисли неки други режим тих путовања који би искључио коришћење Владиних авиона.

Дачић, такође, није коментарисао да ли ће први потпредседник Владе Александар Вучић у Берлин отпутовати истом летелицом.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи