Читај ми!

Ирска подршка европском путу Србије

Премијер Србије Ивица Дачић рекао после разговора са ирским премијером Ендом Кенијем у Даблину, да је Ирска један од главних заговорника да Србија добије датум почетка преговора о приступу ЕУ. Дачић рекао да очекује да ће одлука о добијању датума бити донета током ирског председавања Унији.

Председник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је после разговора са ирским премијером Ендом Кенијем у Даблину, да је Ирска један од главних заговорника да Србија добије датум почетка преговора о приступу ЕУ и изразио је очекивање да ће та одлука бити донесена током ирског председавања Унији.

"Веома ме радује што сам видео и лично се уверио да ће Ирска, као председавајућа ЕУ, бити један од најчвршћих и главних заговорника да Србија добије подршку, односно да добије датум за отпочињање преговора, што сматрам да је заиста од виталног значаја за све грађане Србије", рекао је Дачић после разговора с Кенијем, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Дачић је рекао да је са ирским премијером разговарао о европском путу Србије и да Влада Србије очекује да, током ирског председавања, до јуна ове године, Србија добије датум почетка преговора о чланству у ЕУ.

"Разговор је био отворен јер је премијер Кени упознат са комплетном ситуацијом и његово питање је било како Ирска може да нам помогне. Задовољан сам оним што сам од њега чуо", рекао је Дачић.

Председник Владе Србије је упознао ирског премијера са током досадашњег дијалога са Приштином. "Србија жели да овај проблем реши на обострано прихватљив начин, да нађемо одрживо решење које би било у интересу и Албанаца и Срба", рекао је Дачић.

Он је изразио уверење да би сваки негативан одговор по питању датума почетка преговора био контрапродуктиван и то би, како је рекао, убило дијалог, наведено је у саопштењу.

"Потребне су добре вести да би се подстакао дијалог. Нико не може да очекује да се преко ноћи реше проблеми стари неколико векова, пошто ми не разговарамо о статусним питањима", рекао је Дачић.

Он је додао да је изнео Кенију предлог Србије, дефинисан у Резолуцији и у Платформи.

"Наравно, разменили смо и искуства која Ирска има у својој историји. Мислим да је наш договор веома јасан, а то је да ће Ирска максимално подржати евроинтеграције Србије. Премијер је рекао да се диви ономе што Србија ради и на плану евроинтеграција и дијалогу с Приштином, да сматра да је интерес Србије да што пре постане чланица ЕУ и да се корак по корак иде у правцу неког компромиса када је реч о косовском проблему", рекао је Дачић.

Председник Владе Србије подсетио је да се у априлу очекује да висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон поднесе извештај Европском савету, а да Европски савет у јуну донесе одлуку о датуму отпочињања преговора.

Ирски премијер је, према Дачићевим речима, рекао да ће разговарати са Ештоновом и с председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом око даљих корака и око оцена.

Премијер Србије се раније данас састао и с председником Доњег дома Парламента Ирске Шоном Баретом и министром правде Аланом Шатером.

Ово је друга посета српског премијера Ирској. Прошлог месеца боравио је у Даблину, где је присуствовао неформалном самиту министара правосуђа и унутрашњих послова ЕУ који су позитивно оценили напоре наше земље у борби против лажних азиланата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи