Читај ми!

Кацин: Косовски рецепт за Кипар

Анкара и Кипар требало би да стварају заједничку будућност угледајући се на Србију и Косово, сматра специјални известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин. У Одбору за спољну политику ЕУ, Кацин се заложио за укидање виза Турској.

Специјални известилац Европског парламента за Србију и члан фракције европских либерала Јелко Кацин заложио се у Одбору за спољну политику ЕУ за отварање нових поглавља у преговорима са Турском и Анкару и Кипар позвао да почну да стварају заједничку будућност угледајући се на Србију и Косово.

Кацин се заложио и за укидање виза Турској.

Навео је да би Турска и Јужни Кипар требало да се угледају на Србију и Косово, који су били у стању да за неколико месеци "постигну историјски искорак и велики напредак".

"Позивам Анкару и Никозију да скупе политичке храбрости и да почну да стварају заједничку будућност уз помоћ ЕУ. Региону је потребна стабилност, нада и државничка одговорност. Процес проширења ЕУ из 2004. године нисмо још завршили", рекао је Кацин.

Он је истакао да ЕУ највише помаже грађанима Турске када је реч о усклађивању законодавства са правним тековима Уније и обезбеђивању основних људских права и слобода кроз реформе правосуђа.

"Морамо да отворимо поглавља 23 и 24, као што је то урадила и Црна Гора. Зато морамо да се бавимо питањима која нас повезују, не онима која нас удаљавају", рекао је Кацин, додајући да је Турска у више наврата показала да је посвећена будућности, напретку, расту, као и демократизацији.

"Потребан нам је продор и деблокирање. Понављањем деценијског начина рада нећемо далеко стићи, али ћемо и даље губити драгоцено време", рекао је Кацин, пренела је агенција Анадолија.

"Турска, савезник и ЕУ"

Кацин је у више наврата нагласио да је Турска била савезник Европске уније, а не само савезник или члан НАТО-а.

"Долазак ракетног система одбране 'Патриот' доказ је да НАТО ефикасно помаже Турској. Без активне помоћи Турске не можемо да помогнемо стабилизацији ситуације у Либану, Сирији, Ираку, Ирану и другде. Турска би морала да нам послужи за пример и помогне нам у доношењу одлука", истакао је Кацин.

Турска није само кандидат и непосредни сусед чланица ЕУ, Бугарске, Грчке и Јужног Кипра. Она је, такође, пријатељска земља ЕУ, рекао је Кацин.

"А ми, да ли смо ми довољно пријатељски настројени? Визни режим за грађане Турске је неприкладан и не осликава наш степен повезаности, међузависности, квалитета и трајности наших односа. Ако смо за земље Западног Балкана (без Косова) укинули визе, морамо да будемо искрени и да признамо да смо у случају Турске и даље дволични и непрофесионални, не гледамо у заједничку будућност", поручио је Кацин.

Према његовим речима, време је да ЕУ оде на поправни испит, да укине визе за Турску и омогући не само једноставан, већ и брз и лак проток људи, роба, услуга, капитала и идеја.

"То је суштина ЕУ, коју би требало да поштујемо и реализујемо у случају Турске", закључио је Кацин.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи