Читај ми!

Чланство Косова у УН није на дневном реду

Србија није спремна да успут разговара о теми чланства Косова у УН и та тема за сада није на дневном реду, каже премијер Дачић. Приштина као адут има Европску унију, а Србија УН, рекао амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм.

Премијер Србије Ивица Дачић и амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм сагласили су се да питање чланства Косова у Уједињеним нацијама може бити тема тек у оквиру дијалога о целовитом решењу косовског питања.

Дачић је нагласио да Србија није спремна да о тој теми разговара успут, да она до сада није споменута и да за сада није на дневном реду.

"То питање је предимензионирано. Уколико се буде разговарало о целовитом решењу та тема ће бити на дневном реду", рекао је премијер.

Чланство Косова у УН, додао је Дачић, значи признавање независности Косова, што је за Србију неприхватљиво.

Премијер је подсетио да је о столици за Косово говорио поводом става приштинских власти које очекују да Косово буде у УН јер знају да без тога неће бити заокружен процес њихове државности.

"То је предимензионирано, укључујући моју изјаву да можемо о томе да говоримо у оквиру целовитог решења. Косово за сада не може да добије само то. Нажалост, све остало може. Ово не могу без нас", рекао је Дачић.

Сагласност да је изјава о столици у УН предимензионирана изнео је и немачки амбасадор који је објаснио да су га погрешно разумели и да је јасно да није рекао да је столица за Косово услов за добијање датума преговора за чланство Србије у ЕУ.

Немчки амбасадор поновио је да Приштина као адут има Европску унију, а Србија Уједињене нације.

Вилхелм се са премијером сложио и да ће то питање, пре или касније, бити стављено на дневни ред и нагласио да је потпуно јасно да је оно значајно за Косово и подсетио да је то и српски премијер рекао.

"Слажем се са премијером да ће то бити тема у оквиру целовитог решења питања Косова", нагласио је амбасадор Немачка.

Председник Владе Србије и немачки амбасадор, у Вршцу су отворили производну линију артеријско-венских система за дијализу у фабрици Фресениус медикал кер Србија. Премијер каже да би се зауставио економски пад, неопходан је раст производње.

"Наш циљ у овој години јесте да раст буде око два посто, али нема озбиљнијих напретка ако тај раст не буде пет посто. Зато ће наша главна активност у овим месецима и данима бити да држава преживи", каже Дачић.

Поручује да ће држава уредити законе и тако побољшати услове за стране инвестиције, како би била најпривлачнија у региону.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи