Читај ми!

Лопандић кандидат за амбасадора при ЕУ

Душко Лопандић, доскорашњи помоћник шефа дипломатије, могао би да буде шеф мисије Србије при ЕУ.

Нови шеф Мисије Србије у Европској унији могао би да буде Душко Лопандић, доскорашњи помоћник министра спољних послова за ЕУ, сазнаје Танјуг у изворима Владе.

Лопандић, кандидат за то место, би према процедури, по добијању агремана из Брисела требало званично да буде постављен указом председника Томислава Николића, а на тој функцији би заменио Роксанду Нинчић.

Лопандић је каријерни дипломата, стручњак зе ЕУ и доктор еропског права.

На функцији помоћинка министра за ЕУ налази се од 2011. године. Претходно је био амбасадор Србије у Португалу. У дипломатији је од 1986. године а на почекту каријере службовао је у Мисији СФРЈ/СРЈ при Европској заједници у Бриселу (од 1998. до 1994. године). Био је и директор дирекције Министарства за ЕУ од 2001. до 2004. године.

Лопандић је дипломирао право 1980. године на Правном факултету у Београду а постидипломске студије у области европског права и међунарондог права завршио је на Сорбони у Паризу, где је магистрирао и докторирао.

Поседује и дипломе постдипломских студија за међународно право Универзитета у Бриселу и диплому основних студија са Универзитета Париз В. Говори енглески, француски и португалски, а служи се руским и шпанским.

Формално, влада је јуче рарешила Лопандића дужности функције помоћника министра иностаних послова, како би могла да покрене прцедуру за његово постављење у Бриселу, објавиле су Вечерње новости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи