Читај ми!

Стигао захтев за смену Нате Месаровић

Предлог Високог савета судства за смену Нате Месаровић стигао у Скупштину. Предлаже се хитан поступак, да би се обезбедио законит рад Врховног касационог суда. Разрешење Нате Месаровић биће тема ванредне седнице Скупштине.

У Скупштину Србије стигао је предлог Високог савета судства којим се предлаже да парламент по хитном поступку донесе одлуку о престанку функције председника Врховног касационог суда (ВКС) Нате Месаровић након што је Уставни суд утврдио да одредба закона по којој је избрана на ту функцију није у складу са Уставом.

Како се наводи у предлогу ВСС, хитност поступања у том питању је неопходна како би се обезбедио законит рад Врховног касациног суда и Високог савета судства (ВСС), као и услови за избор председника ВКС у складу са Уставом и Законом о судијама.

ВСС је на ванредној седници 23. јануара, на предлог министра правде и државне управе Николе Селаковића, а поводом Одлуке Уставног суда којом је утврђено да одредбе закона по којима је Месаровићева избрана на функицију нису у складу са Уставом, одлучио да у Скупштину упути предлог за смену Месаровићеве.

У образложењу Предлога наводи се да је први састав ВСС на основу одређених чланова Закона о ВСС и Закона о судијама утврдио Предлог одлуке о избору председника ВКС и предложио Месаровићеву, вршиоца дужности председника Врховног суда Србије, за председника ВКС.

Скупштина је 30. новембра 2009. године донела одлуку о избору председника ВКС, али без прибављања мишљења Опште седнице ВКС, што је предвиђено Уставом.

"У поступку доношења овог предлога, Високи савет судства донео је одлуку о изузећу Нате Месаровић, председника Високог савета судства, из учешћа у разматрању и одлучивању у овој правној ствари", закључује се у образложењу.

Предлог за смену поднео је ВСС у саставу: заменик председника ВСС Мирјана Ивић, министар правде Никола Селаковић, председник скупштинског Одбора за правосуђе Петар Петровић, изборни чланови из реда судија Бранка Банчевић, Мирољуб Томић, Александар Стојиљковски и Соња Видановић, изборни члан из реда адвокара Дејан Ћирић и изборни члан из реда професора Правног факултета Зоран Стојановић.

Предлог за смену упућен је у Скупштину, јер она по закону бира и разрешава председника ВКС који је по положају и председник Високог савета судства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи