Читај ми!

Основан Фонд за север Косова

Формиран Фонд за север Косова, у који ће се сливати сви приходи од царине и пореза са прелаза Брњак и Јариње. Посебан банкарски рачун отвориће представник ЕУ у некој од косовских комерцијалних банака. Привремене косовске институције одлучиле да се средствима из буџета поправе сви оштећени споменици на Космету.

Косовска влада формирала је посебан Фонд за север, у који ће се сливати сви приходи од царине и пореза наплаћени на прелазима Брњак и Јариње, а та средства ће бити укључена у буџет, каже косовски премијер Хашим Тачи. Шеф Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин каже да Приштина покушава све да споразум о наплати царина не заживи.

Посебан банкарски рачун отвориће представник ЕУ у некој од косовских комерцијалних банака. Са тог рачуна ће се руководити средствима која се убирају на прелазима на северу Косова.

Отварање посебног рачуна Фонда са север договорено је на последњој рунди дијалога Београда и Приштине, а о детаљим стварања Фонда косовски премијер је информисао представнике најутицајнијих земаља Запада и представнике ЕУ.

Фондом ће руководити трочлани одбор у којем ће бити један представник српске заједнице, представник косовске владе и представник ЕУ.

Одлуке о капиталним инвестицијама и инфраструктури ће се доносити консензусом, а уколико то не буде могуће, онда ће глас представника ЕУ бити одлучујући.

Споразум о наплати царина на северу још није објављен. Приштинска штампа јутрос преноси, позивајући се на упућене у преговоре, да је споразум написан тако да може различито да се тумачи. Једно тумачење је да сума која треба да се слије у Фонд треба да буде од шест до 90 милиона евра.

Из Приштине је саопштено да полиција истражује инциденте у којима су уништени многобројни српски надгробни споменици у неколико места на Косову и да су привремене косовске институције одлучиле да се сви оштећени споменици поправе средствима из буџета. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи