Читај ми!

Вилхелм: Желимо што пре Србију у Унији

Желимо што пре Србију у европској породици, каже амбасадор Немаке у Београду Хајнц Вилхелм, оцењујући да је Србија кључна земља западног Балкана. Oчекујемо да дође до нормализације односа Београда и Приштине пре наредног корака ка Бриселу, каже Вилхелм.

Србија је кључна земља Западног Балкана и желимо је што пре у европској породици, изјавио је амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм, истичући да Немачка, као и цела Европска унија, очекује да дође до нормализације односа између Београда и Приштине пре него што Србија начини наредни корак ка Бриселу.

Вилхелм у интервјуу за Новости није могао да потврди оцене да је досадашњи напредак око решавања косовског питања довољан да шефови држава и влада ЕУ у марту Србији доделе датум за почетак приступних преговора.

"Хоћемо да Србија што пре постане чланица ЕУ, али не прихватамо да било која земља улазећи у Унију увезе и своје проблеме и зато се надамо да ће политички дијалог, који је почео у октобру, наставити да даје резултате потребне за позитивну одлуку Европског савета", рекао је Вилхелм.

Објашњавајући шта Берлин подразумева под "нормализацијом односа" са Приштином, немачки амбасадор је рекао да је, међу многим питњима којима се две стране морају позабавити, тренутно "веома важно проналажење решења за паралелне структуре на северу Косова".

"Једноставно, више није могуће да оне наставе да функционишу у садашњој форми", истакао је Вилхелм.

На питње да ће ли у фото-финишу мартовске одлуке Европског савета о датуму "искочити" нови услови за Србију, он је рекао да је "поред повлачења из паралелних институција, важно и да Србија престане да блокира Косово да постане члан низа европских и међународних институција".

Према речима Вилхелма "и чланство Косова у Уједињеним нацијама је једно од питања које треба да се нађе 'на столу' у Бриселу".

"Па, и сам премијер Ивица Дачић је рекао да је Србија спремна да разговара о свему, па и о томе", навео је Вилхелм.

Да ли ће се тај пристанак Србије тражити већ за додељивање датума Вилхелм није могао да одговори јер, како је рекао "све ће зависити од договора који се постигне у оквиру Европског савета, између свих 27 чланица ЕУ".

Према речима Вилхелма, за Немачку је то питање "веома важно",

"Али у овом моменту не могу да кажем да ли ће бити и пресудно за додељивање датума", рекао је он, наводећи да ће прво сачекати извештај ЕК и Кетрин Ештон о напретку у дијалогу Београда и Приштине, да ће затим чланице проучити извештај и онда донети коначну одлуку.

"Мислим да неће бити пресудни специфични критеријуми, већ утисак који одаје цела слика", закључио је Вилхелм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи