Читај ми!

ЕУ ће испунити обавезе према Србији

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј рекао да ће ЕУ испунити обавезе према Србији. Нормализација односа с Приштином кључни услов за почетак преговора о чланству, рекао је Ромпеј. Премијер Ивица Дачић очекује што скорији почетак преговора о придруживању.

Европска унија испуниће обавезе према Србији, рекао је председник Европског савета Херман ван Ромпеј после сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем. Нормализација односа са Приштином кључни услов за почетак преговора о чланству у ЕУ, рекао је Ромпеј.

Ромпеј је одао признање српском премијеру на визији и одлучности да се посвети дијалогу о нормализацији односа са Приштином, чија је најновија рунда окончана рано јутрос након више од пет сати разговора.

Ван Ромпеј је високој представници ЕУ Кетрин Ештон и премијерима Дачићу и Тачију одао признање за напредак у дијалогу.

"ЕУ ће испунити обавезе према Србији", рекао је Ван Ромпеј на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу, али је нагласио да су, осим неопходних реформи, неопходни нови кораци ка нормализацији односа са Косовом.

"Време је од кључне важности", рекао је председник Савета и додао да" предстоје велики изазови".

То, по његовим речима, "значи и да сви буду укључени у регионалну сарадњу, да се активно сарађује с Еулексом и нађу решења и за најтежа питања на северу Косова".

Ромпеј је подсетио да ће Европски савет на пролеће оценити напредак у дијалогу Београда и Приштине, а затим донети одлуку о почетку преговора.

Премијер Ивица Дачић је истакао опредељење Србије да оствари два кључна циља националне политике: налажење одрживог решења за односе Београда и Приштине и што бржи напредак у европским интеграцијама.

"Водићемо рачуна о легитимним интересима Србије и Срба на Косову и Метохији, а наравно и интересима Албанаца", обећао је Дачић.

Он је изразио наду да ће, када се следећи пут буде срео са Ромпејом, Србија већ бити у преговорима о придруживању ЕУ и да речник којим се у Бриселу ових дана говори у дипломатским круговима одражава повећање кредибилитета наше земље.

Премијер Србије је истакао решеност Београда за сарадњу у региону, мирно решавање спорова и нагласио да српски народ заслужује да живи боље, имајући у виду да је друштвени производ Србије сада само 60 одсто онога из 1989. године.

Дачић је захвалио Ромпеју и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон на гостопримству и помоћи у вођењу дијалога са Приштином.

Сусретом са Ромпејом Дачић је завршио боравак у Бриселу.

У Бриселу је јуче одржана четврта рунда политичког дијалога председника Владе Србије, косовског премијера Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Дачић је, после петочасовног разговора са Тачијем и Ештоновом, рекао да је током ове рунде политичког дијалога договорено привремено решење о наплати царина на административним прелазима и да је отворена тема посебности севера Косова.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи