Читај ми!

Решење за Косово уз уступке обе стране

Србија може да разговара и о столици за Косово у Уједињеним нацијама, али у том случају и Приштина мора нешто да да, каже Ивица Дачић. Премијер истиче да је Србија спремна на компромисно решење, али напомиње да обе стране морају да буду спремне на уступке. Дачић сматра да је предстојећи састанак са хрватским премијером Зораном Милановићем важан, али да није историјски.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да Србија може да разговара и о столици за Косово у Уједињеним нацијама, али да у том случају и Приштина мора нешто да да.

"Можемо да се договоримо о свему. Ми не бежимо од тога, није спорно. Ми тражимо свеобухватан договор, али да би се он добио, мора нешто да се да", поручио је премијер у изјави новинарима у Палати Србије.

"Шта они мисле, да ми треба да дамо све", рекао је Дачић новинарима у Палати Србије после потписивања споразума о пружању помоћи Шведске српском Министарству унутрашњих послова.

Премијер је рекао да је Србија за свеобухватно решење, али да, ако се оно не жели, онда о столици у Уједињеним нацијама не можемо да разговарамо.

Председник Владе рекао је да је Србија спремна на компромисно решење, али да онда обе стране морају да буду спремне на уступке.

"Они нас притискају преко Европске уније, а ми им не дамо у Уједињене нације. И шта, треба ли тако да се ћерамо годинама", упитао се премијер.

Дачић је рекао да управо то истиче на сваком састанку који у Бриселу под покровитељством високе представнице Европске уније Кетрин Ештон води са косовским премијером Хашимом Тачијем.

Премијер Дачић најавио је да би официр Београда за везу са Приштином требало да буде именован ове седмице, односно до његовог следећег састанка заказаног са Хашимом Тачијем у Бриселу 17. јануара.

Дачић је рекао да се размишљало о више имена и да треба одабрати кандидата који ће одговорити задатку.

"На то треба неко и да пристане јер официр за везу нема дипломатски статус, нема имунитет и то није место које је примамљиво", рекао је премијер.

Дачић је поменуо да ће ти официри за везу бити при Мисији ЕУ, а да ће им задатак бити да помажу реализују постигнутих договора и помажу онда када буде нужно да се успостави боља комуникација како би се постигли одговарајући ефекти за саме грађане. 

Тачи не може да одлучује о темама састанка 

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је Резолуцију о Косову и Метохији већ предао високој представници ЕУ Кетрин Ештон, која посредује у дијалогу Београда и Приштине, и поручио да не може Хашим Тачи да одлучује о чему ће да се говори на састанку.

Дачић је новинарима у Палати Србије, поводом Тачијеве изјаве да неће дозволити да се Резолуција нађе на преговарачком столу, рекао да је реч о изјави за унутрашњу употребу.

Он је нагласио да је и сама Ештонова рекла да ће кренути разговори о паралелизму институција и посебности Срба и да се стога о Резолуцији и Платформи, које су заправо предлог Србије како треба ићи даље, мора разговарати. "Те теме се не могу избећи", нагласио је премијер Србије.

Премијер Србије најавио је да ће теме нове рунде дијалога, која је заказана за 17. јануар, бити решење за функционисање административних прелаза и анализа примене других постигнутих споразума, али да је сама Ештонова најавила да ће се, такође, отворити питања паралелизма институција и посебности Срба.

"Кад кажем посебност Срба мислим на то да је свима јасно да се мора пронаћи решење које чак и по ранијим изјавама европских званичника говори о посебном региону", рекао је Дачић и додао да ће о томе тек почети да се разговара, а да је план Ештонове да то буде тема до лета.

Премијер Србије рекао је и да је оно што се помиње у Резолуцији и Платформи заправо предлог Србије како да се крене даље.

"Ако разговарамо о томе (о паралелизму и посебности Срба), ми морамо да кажемо шта, у ствари, предлажемо. У Резолуцији, Платформи и свему што смо причали у вези са тим налази се наш поглед на то како треба ићи даље", рекао је Дачић.

Нема сукоба са Вучићем

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да су нетачне приче о томе да између њега и првог потпредседника Владе Александра Вучића постоји сукоб око избора директора полиције и нагласио да ће поступак избора првог човека полиције бити ускоро завршен.

"Ту нема проблема и дилема. Смешна је прича да постоји сукобљавање у том смислу да је неко за једног, а неко за другог кандидата. На исти начин као што је изабран (садашњи директор Милорад) Вељовић тако ће бити изабран и нови", рекао је премијер, наглашавајући да ниједна реч у формалном поступку избора директора није промењена.

Дачић је нагласио да постоји јасно утврђена процедура у којој конкурсна комисија предлаже три кандидата, од око 20 пријављених, а да он предлаже једног кандидата.

"Ако сматрам да ниједан од то троје није добро решење, не морам ниједног да предложим", објаснио је Дачић.

ЈСО није претња 

Премијер и министар унутрашњих послова одбацио је као "глупост" саопштење које је послала расформирана јединица ЈСО, истакавши да не може да буде реч о озбиљној претњи.

"Како распуштена формација може да издаје саопштење. Исто тако то може да учини и распуштена Хитлерова војска. Зато молим медије да разликују шта је важно, а шта не", рекао је Дачић.

На питање да ли сва дешавања у вези са спомеником у Прешеву доживљава као претњу, Дачић је одговорио: "То је реакција на Јутјуб претње Албанаца. Боље да се држе пензије".

Дачић је подсетио да је ранијом одлуком ЈСО расформиран и да је велики део њихових припадника остао у МУП-у, Жандармерији, специјалним јединицама и обичној полицији, а да је део остао без посла. "Не може бити речи о озбиљној претњи", рекао је Дачић.

Како су пренели медији, јуче се на интернету појавило наводно саопштење расформиране Јединице за специјалне операције у коме се прети Албанцима с југа Србије у случају сукоба због уклањања споменика ОВПМБ у Прешеву.

За сада нема потврде аутентичности саопштења. У саопштењу које се појавило на друштвеним мрежама и сајтовима појединих десничарских оганизација наводи се да ће косовски Албанци "горети у паклу", а да ће им припадници расформиране ЈСО "обезбедити пут до пакла".

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи