Читај ми!

И УНМИК на дневном реду?

У наставку политичког дијалога Београда и Приштине разговараће се и о северу Косова, сазнаје РТС у Бриселу. У Канцеларији за Косово и Метохију очекују да се списак тема прошири, јер би, како сматрају, требало разговарати и о финансирању УНМИК администрације на северу Косова.

Уочи наставка техничког и нове рунде политичког дијалога, на столу за преговоре у Бриселу више тема. Радне групе настављају преговоре о наплаћивању дажбина и примени споразума о интегрисаним прелазима, а премијера Ивицу Дачића са Хашимом Тачијем чека разговор о паралелизму институција и посебности севера. Могуће је да се списак тема прошири, очекују у канцеларији за КиМ.

Прошлог четвртка технички тимови растали су се у Бриселу без договора и изјава за медије. У српском тиму од састанка радних група очекују напредак, а, како тврде, иду са конкретним предлозима.

"Ми ћемо инсистирати на томе да Приштина не захтева да се новац слива у косовски буџет, уколико се буде договорило да се плаћају царинске таксе, већ да иде на рачун некој иностраној банци или неки други рачун како год се буду две стране договориле. Тај новац би се користио за инфраструктурне пројекте на северу", каже заменик шефа канцеларије за КиМ Крстимир Пантић.

Србија ће тражити и да се српским предузећима и фирмама не намеће регистрација у Приштини по косовским законима већ да буде ствар њиховог избора или договора две стране у дијалогу. Технички састанци сутра и у среду увод су за нови тројни сусрет Дачића, Тачија, Ештонове 17. јануара када ће се на столу наћи питање тзв. паралелних институција, раније је потврдио премијер.

"Ми планирамо да ће за сам дијалог у четвртак на највишој политичкој разини на агенди бити преглед постигнутог напретка и у имплеменатацији договора о ИБМ. Разговараће се исто о северу Косова", рекла је портпаролка шефице европске дипломатије Кетрин Ештон Маја Коцијнчич.

Могуће је да списак тема буде проширен, верују у Канцеларији за Косово и Метохију. Требало би разговарати и о финансирању УНМИК администрације на северу Косова, сматра Крстимир Пантић.

"Ми смо на време упозорили међународну заједницу да ћемо генералног секретара сматрати одговорним за тензије до којих ће сасвим сигурно доћи на пролеће, уколико УНМИК престане да ради", каже Пантић.

"Објашњење да ће УНМИК задржати извршну улогу и наставити да ради у пуном капацитету је немогуће, јер са неколико службеника не може да одговори свим задацима који ће пред њу бити постављени", рекао је Пантић.

Први пут премијер у Брисел путује са обавезујућим документима државе, који су недавно усвојени. Један од писаца платформе, саветник председника Марко Ђурић, појашњава да тим документима Србија афирмише своје присуство и положај заједнице, док истовремено и оставља простор за компромис са Албанцима, с обзиром на то да им се не ускраћује политичко право да наставе да живе на начин на који сматрају да треба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи