Читај ми!

Улога парламента кључна за евроинтеграције

На састанку са Небојшом Стефановићем, шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао да је улога парламента кључна за евроинтеграције. Економски односи приоритет сарадње Србије и Италије, оценио амбасадор Варикио у разговору са председником српског парламента.

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић одвојено је примио Венсана Дежера, шефа делегације Европске уније у Србији и амбасадора Италије Арманда Варикија.

Дежер је честитао Стефановићу на избору на значајну функцију оценивши да је улога парламента кључна за процес придруживања Србије Европској унији.

Он је најавио два значајна догађаја који ће у Народној скупштини нагласити њен значај за даљи процес који треба да доведе до почетка преговора са Европском унијом, посету Интер парламентарне групе крајем септембра, као и Извештај о прогресу земаља кандидата, наводи се у саопштењу Скупштине.

Дежер је иразио задовољство због неколико позитивних промена насталих после релативног затишја изазваног изборним процесом у Србији, али и упозорио да би за даљи напредак, свакако, требало предузети неке непопуларне мере у погледу заустављања даљег буџетског дефицита, као и реформе у неколико области на које је ЕУ до сада у дужем временском периоду упозоравала, али које до сада нису спроведене.

Дежер је, такође, нагласио да би наставак преговора са ММФ-ом био значајан не само због директног финансијског аспекта већ и због кредибилитета, јер би повољан исход тих преговора повећао шансе за аранжмане са Светском банком, али и осталим међународним финансијским институцијама.

Он је зато упозорио да законски предлози и одлуке донесене у сектору јавних финансија треба да буду у складу са оним што ће се од Србије очекивати кад преговори са Европском унијом започну.

Председник Народне скупштине уверио је шефа мисије Европске уније да ће Србија наставити европским путем, али и да је потребно да заједнички више радимо на појашњавању значаја Европске уније за Србију објашњавајући на реалистичан начин које су предности чланства.

"Треба бити отворен према јавности и изградити поверење код грађана", закључио је Стефановић.

Сарадња Србије и Италије

Небојша Стефановић примио је амбасадора Италије Арманда Варикија и сложио се са његовом констатацијом да први потези новог скупштинског сазива у Србији дају значајну улогу парламенту у политичком животу.

Стефановић, примивши честитке због избора на место председника парламента, обавестио је амбасадора Италије да ће се током састанка председника парламената у оквиру конференције Савета Европе састати и са председавајућим италијанског парламента Ђанфранком Финијем, наведено је у саопштењу. 

Госта је, такође, обавестио и о приоритетима парламента у наредном периоду укључујући значајнију контролу извршне власти, завршетак пројекта "електронски парламент", као и значајнију улогу скупштинских одбора.

Варикио је Стефановићу указао на улогу италијанског парламента, коју је окарактерисао као "значајну", посебно када је у питању рад одбора.

Амбасадор је, такође, приметио да у обе земље влада тешка економска ситуација, али и да су економски односи приоритет сарадње Србије и Италије, напоменувиши да у овом часу најмање 500 италијанских компанија ради у Србији, а посебна пажња посвећена је "Фијату" у Крагујевцу.

Саговорници су изразили задовољство постигнутим и изразили уверење да ће таква сарадња бити пример за остале, посебно на пољу енергетике.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи