Читај ми!

Непромењени услови за преговоре са ЕУ

Нема никаквих промена у условима за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ, поручују из Европске комисије. Захтеви које је делегација ЦДУ изнела јуче у Београду јесу назнака онога шта Немачка хоће да се тражи од Србије, али то није став читаве Уније.

Захтеви које је делегација владајуће странке у Немачкој, ЦДУ, изнела у Београду, јесу назнака онога шта Немачка хоће да се тражи од Србије, али нема никаквих промена у условима за то да Србија почне преговоре о чланству с Европском унијом, тврде извори Европске комисије.

Ти извори су агенцији Бета у Бриселу пренели да промене услова једино усаглашено могу поставити чланице ЕУ и Европски савет.

Услови за датум почетка преговора о чланству са Србијом су исти које је Европски савет поставио и главно је да Београд "оствари видљиво и постојано побољшање односима с Приштином", предочили су званичници ЕУ, који су желели да остану анонимни.

Нема никаквих назнака да би званични Берлин, немачка влада, хтела да партнере у ЕУ приволи да услове Београду мењају "уградњом" неких нових захтева, рекли су извори у Бриселу.

Они су то рекли коментаришући седам захтева и предуслова које је делегација ЦДУ поставила за покретање преговора о чланству ЕУ са Србијом, а посебно да Србија с Приштином потпише "обавезујући писмени договор".

Услови су непромењени, нагласили су званичници Евопске комисије, и тичу се и обавезе да се настави дијалог с Приштином, спроведу постигнути договори и настави с битним реформама, што су све јасно рекли председник Европског савета Херман ван Ромпеј и челници Европске комисије српском премијеру Ивици Дачићу и потпредседници владе Сузани Грубјешић приликом недавних сусрета у Бриселу.

Те услове је у децембру усвојио и у јуну ове године потврдио Европски савет.

У круговима ЕУ у Бриселу се подвлачи да ЦДУ јесте најмоћнија немачка, владајућа странка, али је то став само једне политичке странке, а не парламента и владе.

Такође, како је указано, има и других утицајних странака у владама и опозицији у земљама ЕУ које немају истоветне погледе на проширивање или односе са Србијом.

Али званична политика и ставови Европске уније постају правоснажни тек кад их усагласе и усвоје владе ЕУ, Савет министара Уније и Европски савет и ту засад нема никаквих промена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи