Читај ми!

ЕУ преузима већу улогу на Косову

После окончања надгледане независности Европска унија ће преузети већу улогу и одговорност за ситуацију на Косову, посебно у вези са положајем Срба, рекао специјални изасланик ЕУ на Косову Самуел Жбогар.

Специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар рекао је у Приштини да после окончања надгледане независности Косова, ЕУ преузима већу улогу и одговорност за ситуацију на Косову, посебно у вези са положајем Срба на Косову.

"Косово хоће да се приближава Европској унији и на том путу ће се гледати укупна ситуација, како се имплементирају права уопште и права мањина. Тако ћемо, дакле, наставити надгледање ситуације мањина, посебно Срба на Косову", рекао је Жбогар за агенцију Бета.

Он је, међутим, нагласио да ЕУ нема моћ да указује Косову шта да ради, али да ће, пошто Косово хоће да иде ка ЕУ, имати могућност да сугерише шта се очекује да Приштина уради на том путу.

Коментаришући недавно именовање српског новинара за привременог директора ТВ канала на српском језику у оквиру Радио-телевизије Косова, Жбогар је негирао да то именовање било мимо конкурса и плана Мартија Ахтисарија.

"Сада имамо тај закон и важно је како ће се имплементирати. Сви морамо радити на томе да се тај ТВ канал на РТК на српском језику оснује као независан канал. Да га тако српска заједница на Косову прихвати", рекао је Жбогар.

Према његовим речима, именовање директора је привремено решење како би се почело с успостављањем тог ТВ канала.

Жбогар је истакао да је у интересу свих, а посебно Срба да се ангажују око тог ТВ канала како би он заиста постао независтан канал за Србе на Косову и како би реално информисао о положају Срба који живе на Косову.

"Наш је интерес да то буде прави канал, српски ТВ канал, прихваћен у српској заједници", истакао је Жбогар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи