Читај ми!

Ворлик: Велики напредак у реформама

Србија у последњих неколико година остварила велики напредак у реформама, сарадњи с Хагом и у односу с Косовом што је резултирало статусом кандидата за чланство у ЕУ, оценила америчка амбасадорка Мери Ворлик која данас завршава свој мандат у Београду.

Америчка амбасадорка у Београду Мери Воррлик је рекла да је Србија у последњих неколико година остварила велики напредак у реформама, сарадњи с Хагом и у односу с Косовом што је резултирало статусом кандидата за чланство у Европској унији. "Нова влада треба да настави започети посао у приближавању Европи", додала је Ворликова.

У интервјуу агенцији Бета, поводом завршетка њеног боравка у Београду, Ворликова је истакла да су САД привржене сарадњи са Србијом и рекла је да је уверена да ће без обзира ко буде изабран за новог председника САД, Вашингтон наставити да подржава интеграцију Западног Балкана и Србије у ЕУ.

Као догађаје који су обележили њен мандат у Београду, од ступања на дужност крајем 2009. године, Ворликова је издвојила добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, хапшење последњих хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића и почетак дијалога Београда и Приштине.

"Остварен је велики напредак у завршавању важних економских и политичких реформи. Србија је добила статус кандидата за чланство у ЕУ. Испуњене су обавезе у сарадњи с Хашким трибуналом хапшењем Младића и Хаџића, што је било веома важно. Започет је дијалог с Приштином који је дао неколико споразума што ће побљшати животе људи на терену", рекла је Ворликова на питање да упореди Србију на почетку и на крају свог мандата.

Ворликова је напоменула да је на плану односа САД и Србије у последњих неколико година остварен напредак и као примере навела односе војски две земље, као и побољшање економских односа упркос повлачењу "Ју-Ес стила".

Ворликова је рекла да је "Ју-Ес стил" извукао Железару Смедерево из банкрота, створио више хиљада радних места и инвестирао стотине милиона долара у Србији, а да се повукао искључиво због глобалног економског окружења и губитака које је имао дуже време.

"Ако постоје забринутост због приватизације, то треба погледати и испитати у складу с чињеницама и владавином закона", рекла је Ворликова на питање да ли ће америчке власти сарађивати у испитивању приватизације Железаре.

САД други највећи донатор

Ворликова је подсетила да је влада САД други највећи донатор у Србији с више од 843 милиона долара у последњих 10 година и навела да је америчка агенција "Ју-Ес ејд" активна у многим областима - подршци економског раста, пољопривреде, цивилног друштва и изградњи снажних институција.

"Има још простора за унапређење односа и поверења са САД. То је област коју сам много наглашавала и то ће остати наш приоритет", рекла је Ворликова и навела да су САД поред важног посла помоћи српској влади и српском народу, веома посвећене хуманитарној помоћи.

Америчка амбасадорка је додала да се трудила да промени виђење САД у српској јавности, истакавши да се нада да ће "временом људи у Србији препознати САД не само као велику и важну земљу која пружа помоћ, већ и као и искреног пријатеља и партнера".

На питање о могућој промени спољне политике САД после новембарских председничких избора, Ворликова је рекла да "постоји снажан консензус у САД и код савезника у Европи да се настави напоран рад привођења крају незавршеног посла интеграције целог региона у Европу".

"Уверена сам такође да ће админстрација САД остати посвећана јачању веза САД и Србије. Много Срба живи, студира и путује у САД и посвећени смо да урадимо шта можемо на помоћи, али и грађењу међуљудских веза. Очекујем да ће бити снажног континуитета у смислу наше политике према Србији и Западном Балкану", поручила је Ворликова.

За новог америчог амбасадора у Србији Мајкла Кирбија, који би требало да дође до краја септембра, Ворликова је рекла да долази посвећен "развијању билатералних односа, развијању економских и трговинских веза, као и помагању евроинтеграција Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи