Читај ми!

"Рупе" у европским законима

Иако је прошли сазив парламента усвојио више од 80 одсто закона који су предвиђени Споразумом о стабилизацији и придруживању ЕУ, многи од њих садрже одређене пропусте. Закони су усвајани масовно, па су неки остали неусаглашени. Тако два закона за исту ствар прописују различите ствари.

У протекле четири године у Србији је усвојено више од 80 одсто закона који су предвиђени Споразумом о стабилизацији и придруживању Европској унији. Многи од тих закона усвајани су по хитном поступку, па су се, према речима стручњака, задржали и неки пропусти у садржини закона.

Закони из европског законодавства усвајани су масовно, па су понекад и неусаглашени. Рецимо, два закона за потпуно исту ствар прописују различите ствари, а дешава се и да неки од закона немају потребне правилнике, па се примењују делимично. Има и оних чије се поједине одредбе уопште не примењују.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије истиче да закон о општој безбедности производа не може адекватно да се примењује, јер се одређени члан тог закона може примењивати тек када Србија постане део Европске уније.

Неретко се дешава да се усвоје и закони за које се на крају испостави да се не могу финансијски испратити.

"Хармонизација са Европским законондавством доноси финансијске издатке. У условима економске кризе пре свега, не можете да имате дугорочно, а понекада чак ни средњорочно планирање могућности, ни грађана ни државе ни привреде, а хармонизација директно утиче на њихове финансијске могућности и о томе морате водити рачуна", рекао је Владимир Међак из Канцеларија за европске интеграције.

Да би предлог закона неког министарства дошао до Скупштине, требало би га проследи Републичком секретаријату за законодавство и Канцеларији за европске интеграције да га провере и дају своју мишљење.

Ипак, у писаном одговору Секретаријата кажу да су предлагачи у обавези да воде рачуна о међусобној усклађености закона и да се неусклађености норми одобравају само у неопходним случајевима. Неки стручњаци сматрају да је ово проблем који би требало решавати на више нивоа.

''Само 30 посто усвојених закона се ефикасно примењује. Код нас је потребно да се системски сагледа примена закона и то је потребно да ураде Влада и надлежна министарства у сарадњи са Секретаријатом за законодавство'', наводи Драган Вељовић из часописа "Изазови европских интеграција".

Да би се избегли проблеми приликом доношења закона потребно је да се што мање закона усваја по хитном поступку, јер тако има више простора за анализу и јавну расправу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи