Читај ми!

Влада неће имати два премијера

Не постоји ниједан човек пред којим морам да клечим или коме сам нешто дужан. Нема сумње, сви ће доћи на ред па и "случај Галеника", каже Александар Вучић у интервјуу листу "Данас". У наредна три дана биће познато "како је извршена акција преузимања 50 одсто власништва над Политиком", наводи Вучић.

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић поручио је - коментаришући тумачења појединих аналитичара да ће спровођење борбе против корупције и криминала за које је задужен одредити његову позицију према премијеру и лидеру СПС Ивици Дачићу - да нова влада неће имати два премијера.

"Неће ова влада имати два премијера. Влада има једног премијера, а ја ћу свакако бити успешан у својој борби и то је ствар коју гарантујем грађанима Србије. Мислим да то њих много више интересује од било какве математике 'колико премијера'", рекао је Вучић у интервјуу за лист Данас, а преноси Танјуг.

На питање да ли се може очекивати да надлажни органи "уђу у Галенику" и испитају тај случај будући да је на челу Управног одбора "Галенике" функционер СПС-а, Вучић је одговорио: "или су већ били..." и затражио мало стрпљења.

"Не постоји ниједан човек пред којим морам да клечим или коме сам нешто дужан... Без икакве сумње, сви ће доћи на ред. Не бих да узимам посао тужиоцу, али пошто сам добро обавештен, јер сви шефови и тужиоци присуствују седницама Бироа, све и сви ће доћи на ред", рекао је  Вучић.

У интервјуу који је дао по повратку из посете Немачкој, Вучић је поручио и да су његови саговорници у Берлину били "сурово искрени", а да одатле не доноси идеалне нити лаке услове.

"Били су сурово искрени. И ја сам био сурово искрен", навео је Вучић напомињући, међутим, да је Немачка услове о којима се сада говори још раније јавно истакла.

"Сви остали су отприлике сад дошли на оно што је канцеларка Ангела Меркел рекла пре више од годину дана. Увек је боље кад имате ствари на чистац изнете и зато је, ако хоћете, понекад и лакше с Немцима разговарати него с неким другима", истакао је Вучић.

Он је додао да је Немачка земља коју "морате да респектујете" и са којом Србија мора да сарађује.

"Не могу да делим уверење оних који мисле да је могуће да Србија иде напред, а да нам Немачка буде противник. Онај ко мисли да без Немачке може бити развоја Србије, ја му кажем - не може", поручио је Вучић.

Он се осврнуо и на потписивање меморандума између немачке енергетске компаније RWЕ и Електропривреде Србије, оценивши да је кроз тај меморандум Србија заправо добила Немачку.

"Нећу да кријем -RWЕ је Немачка. Па, није однос немачке државе према њиховим фирмама као што је био однос наше државе. Пет кључних директора RWЕ је дошло на потписивање меморандума са генералним директором ЕПС-а у немачко Министарство за привреду. Толики је то значај за њих и иза тога стоји немачка држава", рекао је Вучић. Сем директних инвестиција, додао је, меморандумом о сарадњи ЕПС-а и RWЕ, Србију је економски увезао са Немцима, што је, како је нагласио, "од кључног значаја за нашу земљу у будућности".

"У том привредно-економском смислу, Немци своје савезнике не остављају. А кад се увезујете економски и привредно, па ваљда је наш циљ и политичко везивање за Европску унију. А Немачка је кључна сила ЕУ", истакао је Вучић, који је указао и да у Србији постоји много јачи лоби против сарадње са RWЕ, него онај који се за то залаже, али није желео да прецизира о коме је реч.

Истина о куповини Политике

У осврту на медијску ситуацију у Србији и његове најаве да ће објавити истину о куповини дневног листа Политика, Вучић је рекао да ће у наредна три дана свима бити познато "како је акција преузимања 50 одсто власништва над Политиком извршена".

"Рећи ћу вам одмах, са том информацијом смо могли да изађемо и пре 1. септембра, као што сам рекао, али оно са чиме се данас суочавамо јесте решење за тај проблем. Дакле, тражимо решење и у најскорије време ћемо изаћи у јавност. Надлежни државни органи су потпуно упућени у оно што се догодило у тој, у најмању руку помало скандалозној, а свакако нетранспарентној продаји", рекао је Вучић.

На питање да ли ће се мењати начин финансирања РТС-а и хоће ли доћи до смена на врху Јавног сервиса, Вучић је одговорио да се тиме није бавио.

"Начином финансирања Јавног сервиса смо ипак делимично морали да се бавимо и биће остављен део новца у ребалансу буџета, што не значи да ће бити и утрошено на такав начин. Ту ће постојати одређени услови државе", истакао је Вучић.

Он је рекао да лист Правда није био лист Српске напредне странке, али јесте његових пријатеља и оценио да је престао да излази "ваљда зато што више нису могли да изађу на крај са проблемима".

Вучић се осврнуо и на односе са бившим лидером СНС-а и председником Србије Томиславом Николић, истакавши да су они добри и да се не мењају. "Односи јесу добри, ми смо пријатељи, чујемо се и разговарамо готово сваки дан. Сви воле да се баве ДС-ом, а мало ко се бавио фантастичним изборним успехом СНС, за који је свакако најзаслужнији Томислав Николић", рекао је Вучић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи