Читај ми!

ДСС: Нова стратегија Запада за Косово

Објављивање услова Немачке за придруживање Србије ЕУ део је нове фазе стратегије Запада да се признавање Косова што чешће помиње као услов за приступање, рекао портпарол ДСС-а Петар Петковић.

Демократска странка Србије сматра да је објављивање услова Немачке за придруживање Србије ЕУ део нове фазе стратегије Запада да се признавање Косова што чешће помиње као услов за приступање Србије ЕУ, рекао је портпарол ДСС-а Петар Петковић.

"То је добар повод да се у Србији поведе озбиљна и одговорна расправа да ли Србија треба да прогласи политичку неутралност или треба да настави европске интеграције", рекао је Петковић агенцији Бета.

Петковић је истакао да ДСС сматра да је немогуће избећи ту расправу, јер сам Запад све више помиње признање Косова као услов.

"ДСС сматра да је у најдубљем интересу Србије да наш одговор на најаве Запада да треба да признамо Косово буде да Србија прогласи политичку неутралност", рекао је Петковић.

Додао је да се Србији ништа негативно није догодило, него само позитивно, када је прогласила војну неутралност, и да би исто тако било и када би прогласила и политичку неутралност.

Немачка ће тражити од Србије да пре почетка приступних преговора са ЕУ потпише са Приштином обавезујући уговор о успостављању добросуседских односа, рекао је у Београду високи представник владајуће немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Андреас Шокенхоф.

Шокенхоф је изнео и седам услова немачког Бундестага за почетак преговора Србије о чланству у ЕУ, међу којима су укидање "парлалелних структура" Србије на северу Косова, видљиви напредак у преговорима са Приштином, континуирани утицај Београда на Србе са севера Косова да активно сарађују са Еулексом и Кфором, нормализација односа са Косовом и расветљавање напада на Амбасаду Немачке у Београду у фебруару 2008. године, када је Немачка признала независност Косова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи