Мери Ворлик у опроштајној посети Скупштини

Америчка амбасадорка Мери Ворлик у опроштајној посети Скупштини Србије рекла да је за евроинтеграције Србије значајно посвећивање пажње владавини права и реформама правосудног система, као и наставку преговора и аранжмана са ММФ-ом.

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић примио је у опроштајну посету америчку амбасадорку Мери Ворлик, која посвећивање пажње владавини права и реформама правосудног система, као и наставку преговора и аранжмана са ММФ сматра значајним за евроинтеграције Србије.

"Мери Ворлик се интересовала за предлоге закона који ће се у наредном периоду наћи пред Народном скупштином. Посебан интерес исказан је за ребаланс буџета као и Закон о јавним набавкама", наводи се у саопштењу из Народне скупштине.

Како је наведено, Ворлик је нагласила да би поред поменутих законских предлога било значајно за европске интеграције Србије да пажњу посветити владавини права и реформама правосудног система, односно значају наставка преговора и аранжмана са ММФ-ом.

Стефановић је америчку амбасадорку обавестио о неким од решења која се налазе међу мерама за превазилажење тешке економске ситуације и буџетског дефицита који је претходна влада оставила а који је ван оквира законом прописаних норми.

"Стефановић је оценио и да је ребаланс буџета неопходан јер су предвиђања у претходном буџету била нереална. Он је своју гошћу уверио да ће парламент користити своја овлашћења што се посебно односи на контролу извршне власти али и на поштовање институције Народне скупштине па ће тако без обзира на хитност нацрти закона пролазити кроз скупштинску процедуру у оквиру које ће надлежни одбори давати своје оцене законских решења", наведено је у саопштењу.

Председник скупштине Србије је покренуо и питање безбедности Срба на Косову и Метохији у светлу краја такозване надгледане независности. Он је скренуо пажњу на чињеницу да су напади на српски живаљ и северно и јужно од Ибра последњих дана учестали као и да су неке изјаве власти у Приштини разлог за зебњу.

Стефановић је Ворликовој пренео да ће Србија имати конструктивни став у будућим преговорима са Приштином и то илустровао ставом државног врха Србије да прихвати споразуме које је у Бриселу договорила претходна влада међу којима је и онај о представљању Косова на међународним скуповима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи