Читај ми!

Дипломатија условљена новцем

Због лоше економске ситуације Србија ће се у својој спољној политици окретати земљама које имају пара, каже професор Војин Димитријевић. Пара има у Русији и Сједињеним Америчким Државама, а најмање у Европској унији, оценио Димитријевић.

Србија је у катастрофалној економској ситуацији и зато ће у својој спољној политици морати да се окреће према земљама у којима има пара, оценио је у интервјуу Фонету професор међународног права и међународних односа Војин Димитријевић.

"Пара има у земљи богатој сировинама које су целом свету потребне, а то је Русија. У њој постоји и председник Путин који може 'од данас до сутра' да одлучи да некоме да стотине милиона, па је природно ићи у Русију", оценио је Димитријевић.

Пара има и у Сједињеним Америчким Државама, а најмање у Европској унији, напоменуо је Димитријевић и предвидео да ће жеља да се од некога нешто добије условљавати спољну политику Србије.

Димитријевић сматра да ниједна власт у Србији не може да одоли "општој русофилији" - уверењу грађана да Руси Србе воле као браћу и да ће све да нам дају.

"Наравно, то историјски није оправдано: Русија је империја, она све ради у свом интересу, радила је то и у 19. веку, у социјализму, радиће то и данас", напоменуо је Димитријевић.

Оно што се од Русије добије биће плаћено по нормалним ценама, рекао је Димитријевић, а сваки уступак који се од ње добије неће бити добијен зато што нас Руси воле, него што од тога могу да имају вајде.

"ЕУ неће тражити признавање Косова"

Говорећи о односима Србије и Европске уније, Димитријевић је оценио да ЕУ неће моћи да тражи од Србије признавање Косова док год има чланице које не признају независност Косова.

Он је, при томе, подсетио на европско искуство према коме се уступци пре могу очекивати од некога "кога бије глас да је патриота и националиста", него од некога ко је либерал или левичар.

Димитријевић је то илустровао примером француског председника Шарла де Гола, који је својевремено доведен на чело Француске да би "спасао" Алжир. "Када је видео да се Алжир не може 'спасити', Де Гол је био тај који је потписао уговор о независности Алжира", рекао је Димитријевић.

Према његовој оцени, више се не може говорити о "четири стуба српске спољне политике", јер је један од стубова ослабио. "То је Јеремићев стуб, његова обузетост Трећим светом, уверењем да ће, путујући по целој Земљиној кугли, моћи нешто много да добије, а то 'много' је било непризнавање независности Косова", нагласио је Димитријевић.

"То Косово је ипак признало 96 држава света", подсетио је Димитријевић, који мисли "да ће ова власт да напусти ту врсту опсесије несврставањем и пријатељстава са свима живима".

Према оцени Димитријевића, садашња власт, коју чине СНС И СПС, схватила је да "пре могу да буду европејци и да не чине ништа у том правцу". Ни претходна власт није ништа чинила, сматра Димитријевић, али су они више били уплашени да ће неко да их "оптужи за издају Косова, него што су ови сад".

Говорећи о Косову, Димитријевић је приметио да ниједан потез Београда није до сада спречавао Приштину да развија атрибуте државности. Зато је, према објашњењу Димитријевића, и уследила "млака" реакција Београда на завршетак надгледане независности Косова.

"Осим, ако се не мисли да ће се изношењем гнусоба у вези са трговином органима нешто променити. Може да се промени углед косовских политичара, али не можете целу једну државу ставити пред кривични суд", нагласио је Димитријевић.

"Подела Косова (не)могуће решење"

Он је упозорио да су сада закаснела многа решења за Косово, која су некада била могућа, као што је идеја да се косовским Албанцима дају права која имају Немци у Белгији. То је могло да се понуди Албанцима 1991. године, али не и сада, констатовао је Димитријевић.

"Подела Косова би можда била решење", оценио је Димитријевић, "али је очигледно да ЕУ не би никоме волела да даје примере такве врсте. "Државе које не признају Косово, не раде то што воле Србију, него зато што виде сличне проблеме код куће", објаснио је Димитријевић.

"Уопште смо ми склони, и обични људи, али и политичари, да међународне односе посматрамо као љубавне односе. Неко неког воли, неко не, па ћемо изабрати Владу коју неко воли...", рекао је Димитријевић.

"Није то истина. У питању су интереси великих, Русије И САД. Русија никада није била везана некаквом љубављу ни за кога и зато је и била и остала империја, исто као и САД", закључио је Димитријевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи