Читај ми!

Кркобабић: Не усклађивати власт по сваку цену

Рспоред снага на локланом нивоу треба ускладити са републичким тамо где је то могуће и где то природан распоред снага партија дозвољава, каже потпредседник Владе и лидер ПУПС-а Јован Кркобабић. Нешто што добро функционише не треба мењати, истиче Кркобабић.

Председник Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) Јован Кркобабић изјавио је да не треба по сваку цену усклађивати власт на републичком и локалном нивоу и истакао Београд као пример локалне власти која добро функционише.

"Мислим да ће Београд бити последња тачака која би се у том правцу разматрала, с обзиром на то да Београд доста добро функционише и у овим условима. Не видим ако је нешто добро и ако функционише да га треба мењати", рекао је Кркобабић у интервјуу агенцији Бета.

ПУПС на локалном и републичком нивоу у власти учествује у оквиру коалиције са социјалистима и Јединственом Србијом, а њен лидер истиче да тај принцип треба да важи без обзира на то да ли у локалној валсти учествује и његов ПУПС, а једини важан критеријум је да локална самоуправа добро функционише.

Кркобабић, који је и потпредседник Владе Србије ипак, мисли да распоред снага на локланом нивоу треба ускладити са републичким тамо где је то могуће и где то природан распоред снага партија дозвољава, и ако то за локалну самоуправу обезбеђује боље резултате.

"У том случају је то добро, јер све постаје један јединствен систем и одлучивања и коришћења средстава, то олакшава праћење програма и задатака државе", рекао је Кркобабић.

Он је истакао да, ако на локалном нивоу већ постоји власт која је напаравила неки резултат, то не треба мењати и правити нешто лоше. "Ја се надам да се то неће радити на такав начин, по сваку цену", закључио је Кркобабић.

Редовна испалата пензија и социјланих давања

У истом интервјуу потпредседник Владе Србије изјавио је да ће исплата пензија и социјалних давања бити редовна, а до краја године пензионери могу да очекују повишицу од два одсто од октобарске пензије, као и исплату једнократне помоћи за оне са најмањим примањима.

"Поштоваће се принцип да пензије прате плате. Октобарске плате ће бити повећане за два одсто, па тако и пензије", рекао је Кркобабић.

Кркобабић, који је и министар рада, запошљавања и социјалне политике, истакао је да је та повишица скромна, па ће се на сваки начин помагати оним најсиромшнијим пензионерима. Пензионери који примају мање од 15.000 динара месечно у септембу и крајем године добиће две рате једнократне помоћи од по четири хиљаде динара.

Кркобабић је подсетио да је граница за примање једнократне помоћи у Београду нешто померена, па ће по четири хиљаде динара у две рате добити и они који имају приманаја мања од 20.000 динара.

То, како је прецизирао, значи да ће ту помоћ добити додатно још око 50.000 београдских пензионера, али из средстава буџета Београда, док ће, готово сваки трећи пензионер у Србији, па и београдски, који прима до 15.000 динара бити исплаћен из републичког буџета.

"Уз исплате ове једнократне помоћи, повишица пензија ће пратити раст цена на мало", рекао је Кркобабић.

Министар је истакао да је због нередовног уплаћивања социјалних доприноса дуговање Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање достигло више од 270 милијарди динара, са каматама.

"Ја знам да се неће моћи свих 270 милијарди наплатити, има доста предузећа која су угашена, али то није разлог да та дуговања држимо у таквом стању", рекао је Кркобабић и истакао да као последица постоје стотине хиљада запослених чији стаж није повезан, али да би строга и доследна фискална дисциплина и наплата доприноса за ПИО без изузетка тај дуг свакако умањила.

Кркобабић је истакао да ће исплата свих социјалних давања ове године бити редовна, а ребалансом буџета, који се ускоро очекује, опредељена су и додатна средства за исплату тудје неге и помоћи, као и свих осталих социјланих примања.

"За те намене у првих седам месеци исплаћено је 6,8 милијарди динара. Недостајућа средства до краја ове године за редовну исплату социјалне помоћи и додатка за туђу негу и помоћ обезбедили смо кроз ребаланс буџета. Реч је о додатне две милијарде динара', прецизирао је министар.

Он је наверо да је у односу на прошлу годину број корисника социјалне помоћи већи за скоро 15 процената. Број корисника те помоћи је 87.535, а њихов стварни број је много већи, пошто 224.318 чланова породица зависи од тога.

Он је оценио да начине на који се помаже најсиромашнијима треба мењати, па средства која се дају за финасирање народних кухиња треба дати директно породицама, да би живот оних најсиромашнијих био што достојанственији.

"Ја сам за то да се средства за народне кухиње сведу на најмању могућу меру, само за оне који немају никаквих услова да се сами опскрбљују", рекао је Кркобабић и најавио да ће од следеће године предложити такве промене.

Он је навео да ове године не треба очекивати велика побољшања када је реч о запошљавањау "армије" од око 700.000 незапослених.

"Бићу задовољан, ако до краја године не додје до опадања броја запослених, али наредне године већ бисмо могли да направимо искораке ка снажнијем запошљавању", рекао је Кркобабић.

Ипак, он је рекао да очекује да на јавним радовима, као и на пројекту изградње гасовода "Јужни ток" и на октобарском попису пољопривредних добара, буде ангажовано више хиљада оних који су тренутно на евиденцији Националне службе за запошљавање. Он је напоменуо да ће на томе инсистирати код надлежних министарстава.

Министар је најавио да ће се до краја године радити на новим законским решењима из области рада, али и штрајкова и да ће се у томе консултовати све заинтересоване стране, а пре свега синдикати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи