Читај ми!

Пајевић: Датум преговора до наредног лета

Директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић очекује да до наредног лета Србија добије датум почетка преговора за чланство у ЕУ. Без нових услова ЕУ у овој фази преговора, рекао Пајевић за РТС.

Србија би до наредног лета требало да добије датум почетка преговора за чланство у ЕУ, уверен је директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић.

"Можемо да се надамо да тај датум добијемо до наредног лета и да у догледно време отпочнемо преговоре, а то је онда бављење суштинским питањима значајним за све грађане", рекао је Пајевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Пајевић каже да ћемо датум добити онда када органи ЕУ буду проценили да ли је Србија испунили критеријуме које су они задали.

"Ту имамо две групе питања. Најсложеније је политичко питање у вези са нормализацијом односа са Косовом, како то формулише ЕУ, а имамо и многобројна питања која се тичу свакодневног живота и нашег усаглашавања са нормама, правима и праксом ЕУ, од чега је Европска унија апострофирала две најважније области, а то је реформа правосуђа и борба против организованог криминала и корупције", објаснио је Пајевић.

Неких других услова ЕУ у овој фази сигурно неће бити јер, како каже, садашњи услови су јасно наведени у закључцима Савета министара ЕУ објављеним још прошлог децембра.

"Најважније је да се спроводи оно што је договорено. Тако се стиче кредибилитет и праве партнерски односи са Бриселом и спречава могућност да вам се постављају неки нови услови, јер нови услови се постављају кад не испуните претходне", рекао је Пајевић.

Говорећи о октобарском извештају Европске комисије, Пајевић је рекао да се он не прави да би био позитиван или да би био негативан.

"Извештај који Европска комисија сваке године ради јесте, заправо, један скенерски снимак тренутног стања у једној земљи. Она ради то за све земље које се приближавају ЕУ. То је списак отворених питања на којима треба радити", рекао је Пајевић.

Према његовим речима, у питању је један подсетник за политичке органе шта треба да раде – за Скупштину да доноси законе, за Владу и министарства да предлажу и спроводе те законе. То је, како каже, подсетник и опомена шта активније треба радити у наредном периоду.

Пајевић је поновио да Србија треба да присуствује скуповима на којима су и представници Приштине, јер је за државу корисно да на тим скуповима брани своје интересе.

"Нама је у интересу да присуствујемо скуповима на којима треба да бранимо своје интересе. Регионална сарадња нам је страшно важна не само политички него и из трговинских и привредних разлога", рекао је Пајевић.

Директор Канцеларије је рекао да је битно да у документима Косово буде представљено с фуснотом у којој се указује на његов статус.

Коментаришући последње истраживање, према којем се мање од половине грађана изјаснило за чланство Србије у ЕУ, Пајевић је рекао да "то није страшан пад".

У суштини је подршка и даље велика, а две трећине грађана подржава реформе, чак и да оне нису услов за улазак у ЕУ, објаснио је директор Канцеларије за европске интеграције.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи