Читај ми!

Чекају нас тешки преговори

Неће бити нових тешких услова за убрзање процеса европских интеграција Србији, али неопходно је применити све што је договорено са Приштином, рекла потпредседница Владе за евроинтеграције Сузана Грубјешић. Предстоје нам тешки преговори у наставку дијалога, наводи Грубјешићева.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је да се за убрзање процеса европских интеграција Србији неће постављати нови тешки услови, али да је неопходно применити све што је договорено са Приштином и да у наставку дијалога предстоје тешки преговори.

"Нема ту нових и тешких услова. И ови већ постојећи нису ни лагани ни једноставни али кад је било шта што је у вези са Косовом било једноставно? Неће бити једноставно применити све што је договорено, неће бити једноставно припремити платформу за тај дијалог на највишем политичком нивоу. То су сложени послови који су пред нама", рекла је Грубјешићева.

Она је напоменула да су телекомуникације и енергетика два питања која су остала незавршена у техничком дијалогу, док ће политички дијалог водити највиши политички представници Србије, на челу са председником републике. Грубјешићева је истакла да читав процес преговарања треба да буде транспарентан и да грађани Србије треба да знају шта је договорено и шта све подразумева спровођење таквих договора.

"Убрзање процеса европских интеграција је нешто на шта се ова влада обавезала, а странке које чине владајућу коалицију су то ставиле и у коалициони споразум", навела је потпредседница Владе за европске интеграције коју 30. августа очекује сусрет са комесаром за проширење Штефаном Филеом у Бриселу.

То значи, додала је, да треба применити све оно што је претходна влада договорила и да треба дијалог подићи на виши политички ниво. Упитана који од постигнутих договора са Приштином ће бити најтеже спровести, она признаје да ниједан није лаган.

"А тек нам предстоје договори о телекомуникацији и енергетици и ту ће исто бити заиста тешких преговора, поготово о енергетици јер је реч о ресурсима и имовини", прецизира Грубјешићева. Ипак, како каже, нема дилеме да оно што је договорено мора да се примени јер би било какво друго решење рушило кредибилитет ове владе.

"Не можете да очекујете да било која нова влада дође и каже: 'Пуј, пике, не важи оно што је претходна договорила.' Не. Ви свој кредибилитет потврђујете и тиме што испуњавате и обавезе које је ваш претходник договорио", истиче Грубјешићева напомињући да је све што је договорено познато.

"Шта је све договорено – знамо. Само не желимо да постоје различита тумачења и не желимо да се настави пракса да једно причате у Бриселу, друго у Београду, имате изјаве за инострану и за домаћу јавност. Читав процес треба да буде транспарентан и да грађани Србије знају о чему ви причате, о чему сте се договорили и шта све подразумева спровођење таквих договора", навела је потпредседница владе.

Она је одбацила било какву могућност да примена договора доведе до признавања независности Косова, макар и индиректно.

"Ми смо рекли сви, и ова и претходна влада и она пре ње, да нема признавања Косова. Бесмислено је тражити нијансе шта је имплицитно, експлицитно, индиректно, директно. Такве изјаве више служе за домаћу јавност", објаснила је Грубјешићева и додала да се јасно зна шта значи признавање и да су ту линије одавно повучене кроз Резолуцију 1244 и Устав Републике Србије.

Како примећује, нема потреба за страх од сваког потеза који направите, "од сваког сусрета с Албанцима, од руковања или не знам чега да сте тиме индиректно признали Косово".

Говорећи о наставку дијалога са Приштином, потпредседница Владе изразила је очекивање да ће у наредних неколико недеља тим председника Томислава Николића изаћи са предлогом платформе и да ће након тога сви којих се то тиче бити позвани да се упознају са платформом и дају своје сугестије и мишљења.

Без лицитације датумима

Грубјешићева каже да неће лицитирати датумима за почетак преговора са ЕУ и давати рокове јер то се у прошлости показало као врло контрапродуктивно.

"Ем иритирате јавност кад се нешто не испуни у року који сте предвидели, ем занемарујете чињеницу да је то партнерски однос и да не зависи све од Србије него од ЕУ коју чини 27 земаља које треба да постигну консензус о томе да ли Србија и када треба да добије датум за отпочињање преговора", објашњава потпредседница владе.

Према њеним речима, укидање "паралелних структура" на северу Косова које је пред добијање статуса кандидата помињала Немачка, није међу условима који се постављају за убрзање евроинтеграција Србије, а које је навео Европски савет.

Упитана да коментарише случај "Агробанке" и медијску потрагу за "српским Санадером", а будући да је борба против корупције још једно питање на којем инсистира Брисел, потпредседница Владе рекла је да "пошто су неки из бивше власти стално призивали српског Санадера, у овом процесу можда га и добију".

"Можда им се жеља и оствари баш кроз Агробанку. Нисам ни тужилац ни судија, али је добро што се кренуло од Агробанке", каже Грубјешићева и подсећа да су у тој банци лажирани подаци и да је читав ланац контроле затајио, јер је немогуће да с јесени банка буде позитивна, а већ кад је дошла зима буде у минусу од 300 милиона евра.

"Али није само Агробанка, ако смо се већ дотакли банака, ту је и Развојна банка Војводине, ту је и Привредна банка Београд. Значи, контрола банкарског сектора је дефинитивно затајила, супервизија Народне банке сигурно није одрадила добар посао и сад су тај посао преузели истражни органи", констатује Грубјешићева.

Као важно питање за Брисел она је навела и реформу правосуђа о којој ће, како напомиње, сигурно бити речи и у следећем годишњем извештају Европске комисије.

Економска ситуација

Кад је реч о економској ситуацији у земљи, Грубјешићева сматра да је у непосредној будућности најважније напунити државну касу да би могле да се исплаћују плате и пензије.

"То је најургентије. А Министарство финансија спрема мере фискалне и финансијске консолидације како бисмо издржали до краја године. Буквално користим тај израз јер је реч о опстанку", навела је она, додајући да се од следеће године могу очекивати конкретни резултати тих мера и неки бољитак.

Србија, подсетила је Грубјешић, тренутно има највећи буџетских дефицит у својој историји, а каса је празна.

"Видимо да порезе нису баш сви плаћали. Колико год се бивши директор пореске управе (Драгутин Радосављевић) хвалио да је добро радио, ако вам добар део становништва и привреде, и то боље стојећег, не измирује редовно своје обавезе значи да тај посао ипак нисте добро радили", напомиње она и каже да предстоји и пореска реформа, и реформа Пореске управе.

Држава ће зато, сматра Грубјешићева, морати да штеди и укидањем непотребних агенција и свих парафискалних намета који оптерећују привреду, али је неопходан и нови аранжман са ММФ-ом без којег ће Србија тешко моћи да одржи макроекономску стабилност.

Потпредседница Владе и функционерка УРС-а подсетила је да су се чланице владајуће већине брзо и лако договориле о основним принципима на којима треба да функционише Влада, а то су европске интеграције, економија и социјална заштита, борба против корупције и криминала.

"Ако судим по досадашњој сарадњи, мислим да ће ово бити једна стабилна и дуготрајна Влада", навела је Грубјешићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи