Читај ми!

Дачић: СПС нема везе са "Агробанком"

У истрази о злопоупотребама у Агробанци неће бити ограничења, каже премијер Ивица Дачић и истиче да његов СПС нема никакве везе са тим случајем. Премијер најављује посету Бриселу за 4. септембар и поручује да је Београд спреман за наставак дијалога са Приштином.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да у истрази о злопоупотребама у Агробанци "неће бити ограничења" и да његова Социјалистичка партија Србије нема никакве везе са тим случајем.

"Што се мене тиче, истрага може да иде докле год хоће, нема oграничења. Мора да одговара свако ко је крив, а може да будe близак коме год хоће", рекао је Дачић новинарима у Палати Србијe у Београду после пријема ватрогасаца који су учествовали у гашењу пожара на Светој гори.

Дачић је истакао да, због истраге о Агробанци, из које је нестало 300 милиона евра, не би требало плашити друге банке, јер, како је навео, треба разликовати криминал и корупцију од редовног пословања.

Према његовим речима, истрага ће обухватити све банке за које се сумња да је било корупције и криминала, а кад је реч о пословним резултатима банака то је, како каже, ствар самих банака и предузећа. 

Дачић је рекао да у истрази о Агробанци "постоје нови детаљи који нису за јавност" наводећи да је погрешно да се о информацијама из истраге јавно говори.

"Истрага ће бити обимна и неће бити завршена брзо", рекао је Дачић и подсетио да и у Аустрији дуго траје истрага о злоупотребама у Хипо банци. 

Поводом списка о 27 спорних приватизација на који је указала Европска унија, Дачић је рекао да Србији не треба ЕУ да говори о томе, јер се голим оком види да су те приватизације "лоповске".

Упитан зашто осумњичени нису ухапшени током његовог мандата који је почео 2008. године, Дачић је рекао да он није полицајац него министар унутрашњих послова и да он не даје налоге полицији кога да ухапси.  

Дачић је позвао све оне који имају сазнања о злоупотребама у Фонду за развој да обавесте тужилаштво и полицију.  

Београд спреман за дијалог 

Премијер Дачић рекао је да за сада још није познато када ће и у којој форми доћи до наставка дијалога Београда и Приштине и најавио да ће о томе разговарати 4. септембра у Бриселу са највишим званичницима европске администрације.

"За сада још нису искристалисана питања ни када ће се почети нити у ком формату, нити које би биле теме у том дијалогу", рекао је Дачић новинарима.

Премијер је навео и да још увек није искристалисано да ли уопште постоји спремност Приштине да се дијалог са Београдом подигне на виши ниво, односно са техничког на политички ниво.

Дачић је додао и да је Београд већ сада спреман да учествује у дијалогу са Приштином, а поновио је да ће заступати ставове о Косову и Метохији које је изнео у свом експозеу приликом избора Владе. 

Осврнувши се на написе у медијима у вези са представљањем Косова са фуснотом и зведицом, Дачић је поновио да ће Влада Србије применити све договоре које је претходна Влада постигла у Бриселу, али да је проблем што се договори тумаче на различите начине.

Како је навео, мора се примењивати оно што је "написано на папиру, ако нема другог доказног материјала".

Дачић је подсетио да је основно питање било да ли ће фуснота уз натпис "Косово" стајати на табли или ће стајати на табли Косово са зведицом, а фуснота у пропратним материјалима.

"Свако то тумачи на свој начин, али битно је да је Косово обележено асиметрично –звездицом која указује на то да нема исти статус као Србија", рекао је премијер Дачић.

"Изаћи ћемо из економских проблема" 

Ивица Дачић рекао је да ће економски раст у Србији бити мањи од планираног, а инфлација можда већа од планиране.

Премијер је напоменуо да Влада Србије до краја године може само да исправља проблеме који су настали у првој половини године.

Дачић је изразио оптимизан да ће Влада успешно изаћи из свих проблема који су остали иза кабинета Мирка Цветковића, а новинарима које је интересовало шта ће Влада урадити на смањењу инфлације рекао је да је та питања требало да постављају у претходном периоду. 

Он је навео и да "плате неће моћи да прате све то, јер је мањак у буџету већи од две милијарде евра".

"Нећете ваљда рећи да је за то крива нова влада која је настала пре неколико недеља, али ја не кукам и кажем да ћемо изаћи из свих проблема", рекао је премијер Дачић.

Говорећи о односима са Републиком Српском, премијер се заложио за јачање свих веза са Бањалуком, уз поштовање Дејтонског споразума. Дачић очекује даље зближавање Србије и Републике Српске у складу са споразумом о специјалним везама.

"Србија поштује Дејтонски споразум, поштује устројство БиХ по Дејтонском споразуму, а никаквих промена тог споразума не сме бити без сагласности сва три народа", рекао је Дачић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи