Читај ми!

Британски дипломата о северу Косова

Север Косова ће бити главна тема политичких разговора Београда и Приштине, каже британски амбасадор на Косову Јан Клиф. На почетку морају де се примене већ постигнути договори, нарочито онај о заједничком управљању границом, поручује Клиф.

Амбасадор Велике Британије на Косову Јан Клиф поручио је да ће север Косова бити главна тема разговора на политичком нивоу између Приштине и Београда, за које очекује да ће почети у септембру.

Клиф је за митровички радио Контакт плус рекао да то не значи да друга питања неће бити разматрана, али да је најважније питање, без сумње, север Косова као највећи проблем између Београда и Приштине и да се овај проблем не може решити без дискусије са Београдом.

Британски амбасадор је додао да решење за север Косова треба да буде у оквирима Ахтисаријевог плана, да се морају искористити његове предности и истакао да се неће разговарати о статусу Косова, "који је познат".

"Север Косова је унутрашње питање Косова, али је немогуће решити проблем без дискусије са Београдом и Влада у Приштини зна да је то став Владе Велике Британије", навео је британски амбасадор.

Килф је напоменуо да је до сада постојао технички дијалог и да је сада потребан нови начин дијалога јер се, како је оценио, мора решити политички проблем.

Како сматра Клиф, предстојећи дијалог неће бити нимало лак, нарочито са новом владом у Београду али да је сада прилика да се иде напред, истакавши неопходност да о проблемима више разговарају Приштина и људи на северу Косова.

"У септембру се надам да ће бити настављен и дијалог о техничким питањима, али на почетку морају де се примене договори који су већ постигнути, нарочито договор о заједничком управљању границом", поручио је Клиф.

"То јесте компликовано али морамо ићи даље, онда ће на ред доћи енергетика, телекомуникације и друга питања. Верујем да ће бити имплементирани договори јер Влада Србије зна да нема могућност напредовања према ЕУ без имплементације договора из Брисела", додао је британски дипломата.

Према његовим речима, биће неколико препрека на путу имплементације до сада постигнутих договора између Приштине и Београда, али да се нада да ће на крају договори бити спроведени у дело. Као могуће препреке за то, Клиф је навео грађане на северу Косова али и техничке проблеме.

Клиф је подсетио да постоји услов о "добросуседским односима" који Београд има када је у питању његово напредовање на путу према ЕУ и да га је немогуће испунити без имплементације договора о заједничкој контроли граница.

Како је Британски амбасадор на Косову рекао, такође постоје веома важна питања попут катастарских књига и договор о регионалној сарадњи, додавши да су међусобни односи Београда и Приштине кључ за пут Србије према ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи