Читај ми!

Осуда напада у Пећи

Канцеларија за Косово и Метохију затражила објашњење од Унмика и Еулекса поводом јучерашњег бруталног пребијања Милоша Чукића у Пећи. Око поноћи каменована је и зграда општине Косовска Митровица. Повређених није било.

Поводом јучерашњег бруталног пребијања Милоша Чукића (65) из Пећи огласила се Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије која је најоштрије протестовала и затражила објашњење од Унмика и Еулекса.

"Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин захтевао је од представника међународне заједнице да поштују овлашћења која су добили и да, у складу са њима омогуће владавину реда и права јер нико други на простору Косова и Метохије то не може, а бојимо се, нити хоће", наводи се у саопштењу канцеларије.

Како је наглашено, Канцеларија за КиМ најоштрије протестује и пита Унмик и Еулекс да ли примећују да "изјаве представника Приштине, којима условљавају дијалог са Србијом, свој коначан ефекат увек доживе неким пребијеним или убијеним Србином, запаљеном кућом или украденом стоком".

Представницима међународне заједнице упућено је и питање да ли ће проћи бар један дан да на КиМ не буде пребијен, убијен или рањен неко од повратника српске националности или да Србима не буде оштећена или отета имовина, односно да ли ће проћи бар један дан да из јужне српске покрајине не стигну вести да се насиље понавља и да нико није кажњен за њега.

Савез удружења расељених у Црној Гори саопштио је да је напад екстремних Албанаца на Чукића, који живи као расељено лице у Беранама, још један од многих доказа да ни после 13 година од уласка међународних снага на Космет није успостављен мир на том подручју, али и да косметски Албанци желе, по сваку цену, да живе на етнички чистој теритотији.

"Кључну одговорност за најновије насиље над расељеним лицем које је имало жељу да обиђе своју насилно узурпирану имовину и увери се у услове за повратак на огњиште у Пећи, сносе пре свега Еулекс, Унмик и Кфор, као ауторитети чија је основна мисија била да KиМ учине безбедним подручјем за кретање свих становника покрајине, као и да створе услове за повратак расељених", наводи се у саопштењу Савеза.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи