Читај ми!

Фуснота на фусноту?

Влада Србије не одустаје од фусноте, као услова за присуство представника Србије на регионалним форумима на којима учествује и Приштина, тврди потпредседница Владе Србије за евроинтеграције Сузана Грубјешић. Промена ће, ипак, бити, пошто изостанак Србије са тих скупова штети држави, каже Грубјешићева.

Информација да ће Влада Србије одустати од фусноте као услова за присуство представника Србије на регионалним форумима на којима учествује и Приштина, није тачна. Наводе листа Блиц, који су у Приштини вест дана, демантује потпредседница Владе Србије за евроинтеграције Сузана Грубјешић, која тврди да је нико из Владе није овластио да тражи нову формулу за регионално представљање.

Грубјешићева наговештава да ће неких промена ипак бити, пошто сматра да одбијање Србије да присуствује таквим скуповима због фусноте, само штети држави.

Потпредседница Владе Србије за евроинтеграције тврди да није тачно да је Влада Србије расправљала о томе да ли остаје на снази одлука претходне Владе да представници Србије напусте сваки регионални скуп на коме Косово није представљено уз звездицу и фусноту. У њој треба да пише да назив Косово не прејудицира статус и да је у складу са Резолуцијом 1244 и мишљењем Међународног суда правде.

Према њеним речима, ригидно тумачење и закључак Владе и инструкције које је урадило Министарство спољних послова не доноси много добра нашим представницима на тим скуповима, а самим тим чини штету држави Србији.

"Управо ако се негде појави фуснота, неко је прочита, не прочита, организатор не испуни све оно што ми од њега тражимо, дешава се да наши представници оду, дешава се и да не оду и да не присутсвују тој некој конфренцији или скупу. Мислим да је то штетно за Србију, јер ми бежимо са тих скупова на којим се појављују и Албанци", истиче Грубјешићева.

На табли испред косовских представника морају да остану и звездица и фуснота, сматра шеф Канцеларије за Косово и Метохију. Верује да се различита тумачења споразума Београда и Приштине о регионалном представљању могу решити дијалогом.

"Ми смо озбиљна држава, озбиљна држава мора да поштује оно што је озбиљна држава урадила, потписала, донела. Наравно, постоје тамо бројне тачке које могу бити на различите начине тумачене, тако да ћемо, свакако, инситрирати на томе да видимо шта је то, да дођемо до саме суштине споразума и надамо се да ће оно што ми будемо радили бити успешније", каже Александар Вулин.

Тако ће се, изгледа, најпре у Београду тражити компромисно решење – између звездице и фусноте и потребе да Србија учествује на бројним регионалниом скуповима које због Приштине углавном бојкотује.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи