Читај ми!

Филе очекује напредак ка ЕУ

Не сумњам да ће започињање преговора о придруживању ЕУ бити приоритет нове владе, каже комесар за проширење Уније Штефан Филе. Напредак у односима с Приштином неопходан за отварање преговора, истиче Филе.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да не сумња да ће започињање преговора о придруживању ЕУ бити приоритет нове владе Србије, напоменувши да је напредак у односима с Приштином неопходан за отварање преговора.

Филе је у интервјуу за интернет портал Еурактив, у којем је оценио да би заустављање процеса проширења ЕУ била "огромна грешка", рекао да је уверен да ће Србија остварити напредак у односима са Косовом, што је назвао "фундаменталним проблемом који стоји на путу отварања преговора".

"Нова влада Србије је почела да ради и не сумњам да ће отварање преговора о придруживању бити међу њеним врхунским приоритетима", рекао је Филе и подсетио да је Европски савет још у децембру 2011. утврдио низ мера које Србија треба да спроведе.

У децембарским закључцима Савета наведено је да Србија треба да настави дијалог са Приштином и оствари нормализацију односа са Косовом да би добила датум почетка преговора, а Савет ће о томе поново одлучивати на самиту крајем ове године.

Филе је рекао да је оптимиста у вези са европском перспективом свих земаља Западног Балкана , а поготово Хрватске и Црне Горе, које су највише напредовале на европском путу.

Очекује се да Хрватска следеће године и формално постане чланица ЕУ, док је Црној Гори почетком лета одобрен почетак преговора о придруживању.

"Нема замора у реформама и нема замора у процесу проширења, као што медији погрешно јављају. Црна Гора је добар пример за то", поручио је Филе.

Филе је указао да је намера девет земаља да и поред текуће кризе приступе ЕУ, доказ њиховог поверења у Унију.

Европски комесар је признао да ЕУ тренутно има "озбиљних проблема", али да никако не би смела да се због њих окрене сама себи, занемари суседе и заустави процес проширења.

"То би била огромна грешка која би скупо коштала ЕУ", закључио је Филе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи