Читај ми!

Разврставање посланика

Посланици се у понедељак враћају у скупштинске клупе да доврше конститутивну седницу. Тада ће се коначно знати колико ће који посланички клуб имати чланова и ко ће бити на њиховом челу.

У наставку конститутивне седнице Скупштине, која је заказана за понедељак, биће изабрано ново руководство - председник, потпредседници, секретар и представници парламентарних делегација.

Законодавно тело први пут ће предводити напредњак, који је у био посланик у сазиву 2007/2008, када је био и председник Одбора за трговину и туризам.

"Изузетна ми је част што ме је СНС предлозио за ову одговорну функцију коју гледам као изазов да направимо отворенији парламенет, да будемо истински контролори како се троси државни новац, али и како се ствари у држави развијају и заштитници демократије у правом смислу те речи", рекао је кандидат СНС-а за председника Скупштине Србије Небојша Стефановић.

Од 250 народних представника, највише их је из редова напредњака, 64. Највећу посланичку групу, привремено ће, наизменично, предводити Александар Вучић и Јоргованка Табаковић.

Клуб демократа требало би да има 59 посланика, пошто их је напустило девет посланика Љајићевог СДПС-а, а пришла два посланика Народне партије Маје Гојковић.

До полагања заклетве, 25 посланика СПС-а предводиће Ивица Дачић. Двадесет једног ДСС-овог посланика, заступаће Слободан Самарџић, а 15 посланика ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Како сазнаје РТС, 13 посланика Уједињених региона Србије предводиће Владимир Илић. ПУПС ће имати 12 посланика, а ко ће их предводити, одредиће накнадно. Мирослав Маркићевић највероватније ће бити шеф посланичког клуба Нове Србије.

Новина новог сазива Парламента јесте то што ће самосталне клубове имати Јединствена Србија, који ће предводити Драган Марковић, и СДПС Расима Љајића, а шеф тог клуба биће Милорад Мијатовић.

СПО, који је на изборима наступао на листи Коалиције "Преокрет", оформио је посланички клуб са ДХСС-ом, који је био на листи "Избор за бољи живот". Предводиће их Александар Југовић.

Савез војвођанских Мађара представљаће Балинт Пастор. Не зна се, међутим, да ли ће посланици осталих мањинских странака формирати заједнички посланички клуб.

Уместо 30, нови сазив Парламента имаће 10 одбора мање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи