Читај ми!

Тадић и Дачић на конгресу СПД-а

Борис Тадић и Ивица Дачић присуствовали у Берлину конгресу немачке Социјалдемократске партије. Руководство СПД-а сматра да Србија треба да добије кандидатуру за чланство у ЕУ, рекао Дачић.

Председник Србије и лидер Демократске странке Борис Тадић и заменик премијера и председник Социјалистичке партије Србије присуствовали су у Берлину конгресу Социјалдемократске партије, најстарије и најјаче немачке опозиционе странке.

Ивица Дачић рекао је да руководство Социјалдемократске партије сматра да Србија треба да добије кандидатуру за чланство у Европској унији.

"Председник посланичког клуба социјалдемократа у Европском парламенту Мартин Шулц обавестио нас је да ће разговарати са канцеларком Ангелом Меркел како би се још једном размотрио заједнички став који се припрема за седницу Савета ЕУ 9. децембра", рекао је Дачић.

Дачић је истакао и да је његов закључак да "очигледно на немачкој политичкој сцени постоје различита гледишта на питање проширења ЕУ, па самим тим и на питања одобравања или неодобравања кандидатуре за чланство у ЕУ".

"С тим у вези, сигурно је да ће и у наредним данима бити неизвестан коначни исход када је реч о ставу Немачке. Из изјаве Меркелове може се видети да је тај став тренутно негативан", оценио је Дачић.

Иначе, конгрес је отворио бивши немачки канцелар Хелмут Шмит, упозорењем да Европи прети опасност да буде маргинализована уколико у наредних десет година унутар Европске уније не буде сарадње.

"Европска унија не сме да постане пука алијанса држава. Она треба да буде много више од тога. Она треба да буде алијанса држава које се динамично мењају, а социјалдемократске снаге треба да помогну да ЕУ искористи своје потенцијале", рекао је Шмит.

У говору посвећеном односима Немачке и ЕУ и превазилажењу економских изазова са којима се суочавају, Шмит је истакао да је посебно потребно обратити пажњу на то каква је и каква треба да буде улога Немачке у процесу европских интеграција.

"Учешће Немачке у решавању лидерске кризе у Европи не треба да се сведе на слогане, већ треба да се базира на активнијој улози у органима ЕУ", рекао је Шмит и позвао све земље ЕУ, које су у еврозони, да изврше ревизију фискалних тржишта како би се очувао евро.

Учесницима се обратио и норвешки премијер Јенс Столтенберг, са којим је на маргинама скупа, разговарао председник Тадић.

Председник Тадић у суботу је учествовао на међународној конференцији у организацији СПД на панелу под називом "Јака социјалдемократија за јаку Европу".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи