Читај ми!

Евроинтеграције на прекретници

Потребно је пронаћи решење за Косово које је одрживо, функционално, које може да издржи испит времена, али и решење које није у корист само једне стране, рекао председник Борис Тадић. Европске интеграције за Србију сада су на преломној тачки, истакао Тадић.

Председник Србије Борис Тадић оценио је да је питање европских интеграција за Србију на преломној тачки.

"Да ли ће Србија са својим принципима, ставовима, црвеним линијама бити добродошла у ЕУ или не – видећемо. То је питање статуса кандидата које нас води ка преговорима о чланству, а с друге стране је питање Косова и Метохије које има системски проблем", рекао је Тадић у интервјуу за Глас Српске.

Тадић је констатовао да "сви који су признали независност Косова не могу да негирају тај проблем, који се види сваки дан на северу Косова". Према његовим речима, "потребно је пронаћи решење које је одрживо, функционално, које може да издржи испит времена, али и решење које није у корист само једне стране, него је компромис".

"Компромиси су увек болни, а улога људи који представљају грађане, председника, премијера, председника општина, политичара у целини јесте да пронађу одржива и компромисна решења", рекао је Тадић.

Борис Тадић је, одговарајући на питање зашто не оде на барикаде да подржи Србе, рекао да неће ићи на барикаде, јер тамо нема шта да уради и додаје да од тога нико не би имао користи, а поготово не Срби са севера Косова, "који би тиме били само још угроженији".

Тадић наводи да је, уместо тога, потребно пронаћи одрживо, функционално и обострано прихватљиво решење.

"Многи политичари би то урадили. 'Запуцали' би да су на мом месту на барикаде и дали подршку и бог те веселио", рекао је председник Србије. Иза тога, међутим, додаје, нико никакве користи не би имао и зато је, како каже, с представницима Срба разговарао у кабинету и примао их увек, што је спреман и данас да учини.

"То време одласка на барикаде, на прву линију фронта – мислим да смо научили ту лекцију. Кад је власт у Приштини употребила силу да преузме прелазе, протест грађана је био оправдан и сврсисходан. Међународној јавности је стављено до знања да грађани српске националности не прихватају никакве унилатералне и насилне акције, као ни сувереност Приштине над тим простором", изјавио је Тадић.

Косово, наш простор

Председник Србије је подсетио и да на Косово може да оде само уз дозволу међународних институција, што је последица Резолуције 1244 и Војнотехничког споразума из Куманова, а и последица рата који је Југославија водила против НАТО-а.

"Ми Косово разумемо као наш простор, део нашег интегрисаног државног система. Нити желимо да признамо било какву независност Косова, нити ћемо се одрећи наших интереса. С друге стране, суочавамо се и са истином да наши званичници на Косово могу да оду само уз дозволу међународних фактора", рекао је председник Србије.

Коментаришући то што је Тужилаштво БиХ по налогу председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића одбило да потпише споразум о сарадњи са Тужилаштвом Србије у предметима ратних злочина, Тадић је рекао да би решење за све ситуације у којима се воде двоструке истраге било да "сви суде својима".

"Суђење својима, односно онима у сопственој националној заједници треба да буде обавезно. Тиме би се подигла надлежност и кредибилитет судова и успоставили правна држава и демократске институције. Мислим да је то једино решење", навео је Тадић.

Тадић сматра да тај проблем може да се реши тако што би представници држава на простору бивше СФРЈ потписали споразум да свако суди својима.

"Република Србија је спремна на то и жели да верује да ће други судови исто тако судити својима као што Србија данас суди својима. То би и те како допринело поверењу и помирењу на Балкану и ми стојимо иза тога. Још имамо отворену могућност", rekao je Тадић.

На опаску новинара Гласа Српске да ће тешко доћи до помирења, "ако Хрватска донесе закон којим се све оптужнице и осуде донесене у Србији против хрватских грађана проглашавају ништавним, председник Србије је рекао да се до помирења долази тако што никада не одустанете.

"А ми никада не одустајемо. У приватном животу можете да одустанете, али у политици никада. Од своје замисли, своје идеје, своје визије не сме да се одустане и треба ићи даље", рекао је Тадић.

Упитан да прокоментарише присуство високог представника чијим посредством међународна заједница и даље делује у БиХ, Тадић је изјавио да ће, "што пре дођемо у ситуацију у којој високи представник и ОХР више не буду у БиХ и не буде постојала потреба да он обавља дужност коју обавља, свима бити боље".

С тим су се, каже Тадић, усагласили и сви његови саговорници у Европској унији с којима је разговарао. "То је и њихов интерес. Онда би имали одговорност и надлежност грађана ове земље и политичара, који су добили легитимитет у изборном процесу, да они управљају читавим политичким дијалогом. И то је једино и ваљано решење", рекао је председник Србије.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи