Читај ми!

Ђелић у Паризу

Француска ће 9. децембра гласати за кандидатуру Србије, рекао министар за европске послове Жан Леонети после састанка са потпредседником Владе Божидарем Ђелићем у Паризу.

Француски министар за европске послове Жан Леонети изјавио је да Француска недвосмислено подржава интеграције Србије у Европску унију. Француска ће 9. децембра гласати за кандидатуру Србије, рекао је Леонети после састанка са потпредседником српске владе Божидарем Ђелићем у Паризу.

Ђелић је потврдио недвосмислену подршку Француске и оценио да је она од изузетног значаја за Србију.

"Верујем да ће та подршка обезбедити нашој земљи позитиван исход за веома битан корак на нашем европском путу добијање статуса кандидата", истакао је вицепремијер.

Леонети је додао да је, приликом недавне посете Србији, пренео инсистирање Француске на наставку дијалога са Приштином, да је тај услов испуњен и да Србија заслужује кандидатуру.

Француска не може да остане нема на насиље на северу Косова, рекао је француски министар, наводећи да Француска цени напор Београда, али не може да прећути драматичне догађаје на северу Косова. Леонети и додао да је, у том смилу, веома позитивна реакција државног врха Србије и позив председника Бориса Тадића да се уклоне барикаде.

На питање новинара да ли Француска подржава иницијативу шведског министра спољних послова Карла Билта да се покрене посебан дијалог о северу Косова, он је рекао да та земља још није заузела став о тој иницијативи, али да подржава веома широку аутономију за север.

Француска се залаже за идеју веома широке аутономије за север Косова, која ће помоћи да се превазиђе конфликт и обезбеди трајни мир на Балкану, навео је Леонети, и додао да је управо због тога важно да Србија добије статус кандидата.

"То би био добар знак за наставак европског пута Србије и отварање преговора о чланству. Управо и зато што је циљ Европе да обезбеди мир", закључио је француски државни министар.

Ђелић је нагласио да ће Србија учинити све да испуни своје обавезе и прецизирао да су то пре свега, смиривање тензија на северу Косова и напредак у дијалогу Беогарад и Приштине уз имплементацију договора постигнутих у Бриселу.

Када је реч о смањењу тензија, Ђелић је навео да је позив председника Тадића за уклањање барикада од прворазредног државног значаја.

"Веома је тешко у међународној арени уколико постоји ризик за живот цивила и припадника медјународних мисија и због тога и овде у Паризу чујемо апел да сви политичари у Србији, и позиције и опозиције, учествују у смиривању тензија на терену", рекао је Ђелић.

Говорећи о другој обавези, односно питањима везаним за дијалог са Приштином, Ђелић је изразио наду да ће данас у Бриселу бити постигнут договор око интегрисаног управљања царином.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи