Читај ми!

Нема могућности за руско држављанство

Русија није у могућности да одговори на захтев косметских Срба за добијање држављанства, рекао Танјугу портпарол руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич.

Председник Русује Дмитриј Медведев проучио је захтев косовских Срба за добијање руског држављанства, али по Закону о држављанству Русија неће бити у могућности да одобри њихов захтев, рекао је агенцији Танјуг портпарол Министарства спољних послова Русије Александар Лукашевич.

"Захтев је достављен председнику Дмитрију Медведеву. Имајући у виду чињеницу да на такав захтев не може бити удовољено по слову руског Закона о држављанству, председник Медведев је наложио да се интензивира пружање подршке Србима у другим облицима", рекао је Лукашевич на брифингу у Министарству спољних послова Русије.

Из захтева косовских Срба произилази да су "ти људи у тешкој ситуацији са осећајем безнађа", јер су приморани да "поштују диктат такозване Републике Косово", рекао је Лукашевич прецизирајући да је, према налогу руског председника, "одлучено да се обезбеди хуманитарна помоћ за становнике северног Косова".

Лукашевич је нагласио да Русија намерава да интензивира обнову уништених српских православних светиња посредством Унеска, уз учешће Русије у финансирању. Према речима Лукашевича, Москва ће "политичким и дипломатским средствима наставити да промовише легитимне интересе и права Срба који живе на Косову".

"Председник Русије је потврдио непроменљивост наше принципијелне линије да не признајемо једнострано проглашену независност Косова. Министарство спољних послова наставиће помно да прати поштовање Резолуције 1244 УН од стране свих на Косову, укључујући НАТО и ЕУ", нагласио је Лукашевич.

Коментари после званичне одлуке

Представник Удружења „Стара Србија" из Грачанице које је за више од 20.000 косовских Срба затражило држављанство Русије, изјавио је да је чуо за негативан одговор Москве, али да ће га коментарисати када буде званичан.

"Чули смо незванично за став Москве, али чекамо званично обавештење из Амбасаде Русије у Београду, којој смо, такође званично, предали захтев почетком новембра", рекао је Златибор Ђорђевић агенцији Бета.

"Ми смо, без обзира на одлуку, захвални Русији јер штити наше интересе свуда па и у Савету безбедности УН", каже Ђорђевић.

Он је изразио жаљење што је Србија "заборавила косовске Србе" и што се "ствара лоша атмосфера да је Србија талац Срба са Косова и Метохије".

Амбасади Руске Федерације у Београду, почетком новембра, предато је близу 22.000 захтева за држављанство, а процењује се да је, до сада, више од 50.000 косметских Срба потписало петицију којом тражи његово добијање.

Председник покрета "Стара Србија" Златибор Ђорђевић објаснио је да су косметски Срби незадовољни преговорима у Бриселу и сматрају да би двојно држављанство "спречило агресивну исламизацију Срба на Косову".

Косовске институције, како је објаснио Ђорђевић, уцењују углавном старе и сиромашне грађане да изваде њихова лична документа и да постану Косовци, како би остварили право на пензије и остала социјална давања од по 45 евра.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи