Савршена чоколада која се не топи

Швајцарски стручњаци у потрази за идеалном чоколадом која се неће топити на врућини и непријатно лепити за прсте. Идеална чоколада би задржала исти укус, а лечила би и од депресије.

Чоколада која се топи на врућини и непријатно лепи за прсте ускоро би могла да буде део прошлости, најављују швајцарски стручњаци који су одлучили да се позабаве стварањем идеалне чоколаде.

Савршена чоколада не само да би имала мало калорија него би могла да издржи у чврстом стању и на температурама које премашују 55 степени Целзијуса.

Специјални начин производње, као и мања количина какао путера у њеном саставу, довели би до траженог резултата, рекао је Франс пресу Ханс Вринс, директор у сектору иновација индустријског произвођача чоколада "Бари Калебаут".

Таква посебна чоколада која би одолела врућини није изум XXI века.

Њу већ годинама дегустирају швајцарски и амерички војници али она никада није била део индустријске производње, о чему машта компанија „Бари Калебаут", која жели да повећа продају својих производа широм света.

Швајцарске чоколаде се продају углавном у Канади, Немачкој, Француској и Великој Британији и то углавном због температуре.

Вринс верује да ће нова чоколада имати велик успех пошто једино чоколада која се не топи може да задржи свој укус. Она ће бити крцкава и, уз помоћ науке, топиће се искључиво у контакту са пљувачком.

Идеална чоколада лечила би и депресију

То неће бити једина иновација на путу ка идеалној чоколади: научници раде на укусу који би људе чинио срећним и то уз помоћ фенилетиламина - молекула који делује против депресије.

„Ради се о стимулансу који је већ познат науци. Можете га изоловати и направити чоколаде за срећу", додао је Вринс.

Истраживања су у пуном јеку пошто су се стручњаци посветили још једном молекулу - теобромину, чија су својства слична кофеину.

Најмање 230 природних молекула у зрну какаоа, наводно, имају позитиван утицај на здравље, што отвара широке могућности за научнике.

Индустрија чоколаде истовремено обавља све више истраживања како би освојила нова тржишта, посебно у најтоплијим земљама света. Компанија „Бари Калебаут" није једина у Швајцарској која је ушла у такву авантуру.

Још један швајцарски чоколадни гигант „Нестле" планира да отвори први центар за истраживања посвећен искључиво припремању висококвалитетне чоколаде.

Тај центар спојиће умеће професионалаца из целог света и окупити најбоље посластичаре, стручњаке за укус и мирис, али и за амбалажу.

Састојци који ће бити употребљени у прављењу савршене чоколаде држе се у тајности.
Независни швајцарски произвођачи чоколаде оцењују, међутим, да једино употребом природних састојака може да се добије најбоља и најукуснија чоколада.

Табле отпорне на топлоту у потпуности мењају природу традиционалних производа, рекао је Роже Рор, директор независног женевског произвођача „Сокола Рор".

„Никада не бих купио производ а да нисам упознат са процесом његове производње или са његовим састојцима", рекао је он оцењујући да такве производе неће куповати ни прави љубитељи чоколаде.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 22. новембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње