Мрави-фармери, ратници и градитељи

Отворена изложба о животу мрава у Националном природњачком музеју у Вашингтону. Биолог и фотограф Марк Мофет изложбом "Тајни живот мрава као фармера, ратника и градитеља", приказује сложену организацију "друштва" тих инсеката.

У Националном природњачком музеју у Вашингтону, отворена је изложба која има за циљ да боље представи живот мрава. Посетиоци кажу да су највише импресионирани комплексном друштвеном структуром мрављих колонија, преноси Глас Америке.

Биолог и фотограф Марк Мофет користи своју камеру као микроскоп. Његове фотографије на изложби "Тајни живот мрава као фармера, ратника и градитеља", приказују обичне и драматичне тренутке у животима тих инсеката.

"Мрави граде путеве и градове, комуникационе системе, а неки имају и монтажне линије, као у фабрикама," каже Мофет.

Као и људи, мрави су "друштвена" бића. На изложби су приказани мрави војници како граде путеве и аустралијски мрави како одгајају подмладак или се припремају за битку.

"Мрави имају ритуал у коме се издигну високо на ноге и обилазе једни око других. Колонија која има ниже мраве уплаши се и мора да бежи," каже Мофет.

"Међутим, понекад се догоди и нешто другачији сценарио. Видео сам како се један нижи мрав попео на каменчић, и уплашио мрава вишег од себе," прича Мофет.

Мофет је трагао за чудним и ретким мравима. На пример, открио је начин исхране једне врсте еквадорских мрава који живе у блату.

"То су вероватно најспорији мрави. Готово да се не крећу, али сам открио да се хране пужевима. Смешно је, али сам јасно видео како пуж бежи од једног таквог мрава. Пуж је само направио оштар заокрет улево да би побегао, а ја сам то успео да снимим", каже Мофет.

На изложби је приказан алуминијумски одливак подземног мрављег града као и жива колонија мрава косаца. Мофет каже како се нада да ће посетиоци стећи нова сазнања о важности мрава за екологију планете.

"Важно је да видимо њихове животе и заборавимо да су то мала бића. Важно је да схватимо да имају своје животе, своје страсти, своју динамику, који су на крају довели до многих ствари које препознајемо и у нашим животима," рекао је Мофет.

Многи посетиоци изложбе рекли су да ће од сада мраве посматрати другим очима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару