НАСА, астероиди и буџетска ограничења

Америчкој агенцији за свемирска истраживања недостају средства за истраживање и праћење око 20.000 астероида и комета у Сунчевом систему који представљају потенцијалну опасност за Земљу.

НАСА би требало да трага и прати све астероиде који представљају потенцијалну опасност за Земљу, али нема финансијску подршку за остварење тог задатка, стоји у извештају Америчке академије за науку.

Академија у извештају подсећа да је Конгрес пре четири године поверио Америчкој свемирској агенцији задатак да до 2020. године успостави надзор над 90 одсто по Земљу опасних небеских тела, али јој није дао финансијска средства за изградњу потребних телескопа, јављају амерички медији.

У агенцији НАСА истичу да су и без буџета успели да ураде трећину посла са постојећим системом за телескопско осматрање.

НАСА процењује да је око 20.000 астероида и комета у Сунчевом систему са пречником већим од 140 метара потенцијално опасно за Земљу.

Научници су до сада успели да ураде карту око 6.000 објеката. Стене пречника од 140 метара до једног километра могу да униште читаву једну регију, али не и планету, истакао је Линдли Џонсон, директор НАСА програма за надгледање објеката у Земљиној близини.

Америчка академија за науку у извештају замера америчкој влади да не чини много на смиривању јавности, узнемирене филмовима катастрофе као што је "Армагедон", али и астероидима чије су путање последњих година биле на веома малој удаљености од Земље.

Академија, међутим, истиче и да је Влада САД практично једина која покушава да учини нешто у вези с тим проблемом.

За идентификацију астероида 800 милиона долара

Џонсон је изјавио да је НАСА израчунала да би јој за локализацију астероида, како то од ње тражи закон, до 2020. године требало око 800 милиона долара, који би били употребљени за изградњу земаљског телескопа или за покретање система за свемирско осматрање.

Уколико би НАСА добила само 300 милиона, она би могла да се "побрине" за астероиде пречника већих од 300 метара, рекао је Џонсон.

НАСА до сада није добила ништа и могло би да се деси да никада ништа и не добије, упозорио је Џон Логсдон, професор свемирске политике на универзитету "Џорџ Вашингтон". У истраживању свемира тај програм је доста занемарен, навео је Логсдон и истакао да нема довољно залагања за његово остварење.

У овом тренутку у Земљиној близини НАСА је идентификовала пет објеката довољно великих да изазову значајна разарања, за које постоји потенцијална опасност од један према милион да се сударе са нашом планетом.

Погледи астронома задужених за њихово праћење окренути су према једној стени пречника 131 метра, за коју постоји могућност од један према 3.000 да ће ударити у Земљу 2048. године и према два пута већем астероиду "Апофис", за који постоји могућност од један према 43.000 да се са Земљом судари 2036, 2037 или 2069. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару