Добро паковање спречава тровање лековима

Око 71.000 млађих од 18 година у САД годишње се ненамерно отрује лековима. Стручњаци раде на изради иновативних паковања медикамената како би се повећала безбедност деце јер класични поклопци нису довољна заштита.

Предозирање лековима разлог је што једно од 180 америчке деце старости до две године сваке године стигне до хитне помоћи, упозоравају стручњаци Центра за контролу и превенцију болести САД.

Такви случајеви имају удео од преко две трећине у тровањима деце у САД, преноси Ројтерс.

Најчешће се дешава да дете "пронађе" лек и поједе га или попије кад је без надзора одраслих. Раније су поклопци на лековима, које деца нису могла да отворе, дала веома добре резултате у смањењу бројности тровања најмлађих медикаментима, међутим очигледно је време за иновације, напомиње др Дениел Будниц, директор програма за безбедност медикамената у Центру.

Између 2002. и 2006. године, проценат позива америчким националним центрима за контролу отрова због тровања лековима, повећан је са 34 на 44 одсто, док се остали случајеви углавном односе на средства за чишћење и пестициде.

Није јасно зашто долази до пораста тровања деце лековима. Можда је узрок то што Американци једноставно пију све више лекова, нагађа др Будниц.

У сваком случају, у Центру су, заједно са фармацеутским кућама, ангажовани на изради, иновативних, паковања лекова, да би се повећала безбедност деце.

Према подацима за 2004. и 2005. годину о ненамерном тровању лековима лица до 18 година у САД, испоставља се да таквих случајева годишње има око 71.000, што чини 68.9 одсто свих случајева интервенције хитне помоћи због тровања у тој старосној групи.

При том се у трећини случајева деца трују лековима који се добијају без рецепта.

И родитељи знају да претерају

Најчешћи узрок тровања, код 9,3 одсто пацијената је "ацетаминофен" ("тиленол"), затим лекови против кашља и прехладе који чине 7,3 одсто медикамената који су изазвали здравствене проблеме, 6,1 одсто пацијената узело је антидепресиве и нестероидне антинфламаторне лекови, као што је "ибупрофен" (5,3 одсто).

Четири од пет случајева дечијег тровања лековима чине случајеви кад деца узимају лек на своју руку, док је у 14,3 одсто случајева реч о погрешној употреби лека - било да је одрасла особа детету дала превелику дозу лека или га је давала сувише често.

Највише су угрожена најмлађа деца. Она до пет година имају удео од 81,3 одсто у укупним случајевима тровања деце лековима у САД.

У нешто старијем узрасту, изложеност тој врсти тровања се смањује, да би се у адолесцентном добу опет повећала, вероватно зато што тада родитељи деци дозвољавају да лек узимају сама.

Будниц наглашава да је важно да родитељи знају да правилно затворе бочице с лековима и да их оставе ван дохвата деце. Осим тога, место на којем је родитељима "згодно" да стоји лек, често може да буде подједнако згодно и деци.

И на крају, родитељи треба да имају на уму да је тинејџерима можда још увек потребан надзор при узимању лекова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару