Цвекла за већу издржљивост

Британски научници утврдили су да сок од цвекле појачава снагу мишића током физичких активности. Особе које редовно конзумирају цвеклу располажу већом количином кисеоника који се троши при спортским активностима, показује истраживање.

Сок од цвекле повећава издржљивост приликом интензивног бављења спортским активностима, показали су резултати једног британског истраживања.

Научници су дошли до тог резултата обавивши испитивање на групи мушкараца старости од 19 до 38 година, међу којима су неки шест дана узастопно употребљавали дневно по пола литре сока од цвекле, у коме је био јак садржај оксидационих једињења нитрата, док је другима даван "плацебо сок" (лажни сок) са занемарљивом количином нитрата.

Сви мушкарци су последња три дана били изложени, у оквиру тестова, физичким активностима, од умерених до интензивних.

Научници су током тестирања установили смањену потрошњу кисеоника међу особама које су пиле цвеклу, односно нитрате који се у организму трансформишу у азот-моноксид, једињење које смањује потрошњу кисеоника у мишићима неопходног приликом физичких напора.

Људи од којих се тражило да веома брзо окрећу педале успели су то да изведу у просеку од 11 до 12 минута уколико су претходних дана конзумирали сок од цвекле, док је то време код оних који су пили "плацебо сок" износило између девет и 10 минута.

Резултати овог истраживања би требало да буду од помоћи не само професионалним спортистима, већ и старим и болесним људима (на пример срчаним болесницима) да се баве одређеним физичким активностима.

Треба знати и да се дејство сока од цвекле, за кога је током ранијих истраживања утврђено и да снижава крвни притисак, губи уколико се пре његовог конзумирања пљује или се уста дезинфикују.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару