Млади српски физичар "пише" за "Сајенс"

Најпрестижнији научни часопис "Сајенс" објавио је рад српског физичара Михаила Чубровића. Комбинујући теорију струна и квантну теорија кондензоване материје млади научник изазвао је велико интересовање светске научне јавности.

Млади српски физичар, двадесетчетворогодишњи Михаило Чубровић објавио је, као главни аутор, рад из области физике у најпрестижнијем светском часопису "Сајенс" , остваривши изванредан успех, саопштило је Министартсво за науку и технолошки развој.

Коментаришући успех младог српског физичара, потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић истакао је да је објављивање рада у часопису "Сајенс" велики успех, чак и за водеће светске научнике.

"Изузетно сам поносан што је Чубровић тако рано у својој каријери постигао овај изузетан успех", навео је Ђелић коментаришући чињеницу да је Чубровић свој рад објавио после само неколико месеци докторских студија.

Потпредседник Владе је у свом писму-честитки позвао Чубровића да на јесен у Србији одржи предавање о својим резултатима.

Чубровић је прошле године дипломирао на Физичком факултету у Београду, завршио је Математичку гимназију у Београду и редовни је сарадник Истраживачке станице "Петница".

Рад на свом докторату Чубровић је започео на Универзитету у Лајдену у јануару ове године, а после само месец дана први пут је презентовао своје резултате колегама након чега је добио подршку професора да пошаље рад часопису "Сајенс"

У рекордно кратком времену рад је објављен, а српски физичар постао је један од најмлађих првих аутора рада у овом часопису у последњих неколико деценија.

Чубровић је у раду повезао веома комплексне теорије, као што су теорија струна и квантна теорија кондензоване материје и његови резултати већ су изазвали велико интересовање у светској научној јавности.

Још као средњошколац, Чубровић је 2003. године, постао стипендиста Министарства за науку и технолошки развој и ову подршку добијао све до краја својих студија у Београду.

На предлог Министарства и "Петнице" постао је и један од најмлађих добитника "Теслине награде".

Овај млади физичар већ има неколико запажених научних радова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару