Откривен антички град Алтинум

На северу Италије откривен анитчки град за који се верује да је претеча Венеције. Снимци из ваздуха омогућили да се направи детаљна мапа Алтинума, града у лагуни Венеције.

Користећи фотографије снимљене из ваздуха италијански научници су открили изгубљени римски град - Алтинум, за који тврде да је претходник Венеције.

На фотографијама се виде остаци зидина, мрежа улица, куће, позоришта и друге грађевине, преноси Би-Би-Си.

На снимцима се види и сложена мрежа река и канала која открива како су се људи у античко доба носили са мочварном околином у садашњој лагуни Венеције.

Андреа Нинфро и њене колеге са Универзитета Падова у Италији први су сачинили детаљну реконструкцију топографије града и околине.

Научници су то учинили користећи видљиве и инфрацрвене снимке из ваздуха пољопривредних површина, које тренутно покривају регион, заједно са компјутерским моделом локалног терена.

Позориште старо 2.000 година 

Фотографије које су снимљене током велике суше 2007. године омогућиле су истраживачима са Универзитета у Падови да виде остатке 2.000 година старих структура испод тла, укључујући и остатке цркава, градских зидова и капија и чак театар.

Аутори студије наглашавају да је Алтинум био један од најутицајнијих римских градова на северу Италије, и само један од неколико у Европи, којег нису покопали средњовековни и модерни градови.

Град су опасивале реке и канали, укључујући велики канал који је пролазио кроз центар града, повезујући га са лагуном на чијем ободу се налазила велика лука.

Две капије или моста уграђена су у зидине које окружују град што је још један показатељ како су тада људи решавали проблем мочварног подручја.

Као и Венеција, Алтинум је био смештен у великој лагуни која је на скоро 200 квадратних миља једна од највећих водених површина те врсте на свету.

Већи од Помпеје, Алтинум је био међу најутицајнијим градовима на северу Италије у античко доба и дом за више од 20.000 људи у првом веку пре нове ере, али и веома значајна лука и трговински центар.

Град су уништили упади варварских племена у петом веку нове ере. Житељи су почели да се премештају све дубље у лагуну и на крају су се населили на простору који је касније постао Венеција.

Сећање на Алтинум очувано је до данас у именима неколико венецијанских острва - Торчело, Бурано и Мурано која су уједно била и имена дистриката у старом граду.

Данас је око 11 одсто лагуне трајно покривено водом, а око 80 одсто чине муљ и мочваре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару