Борба са раком панкреаса стагнира

Дијагностички тестови за рак панкреаса у последње три деценије знатно су унапређени, има много новина у лечењу те болести, али прогнозе преживљавања оболелих нису много промењене, упозорили су француски стручњаци.

Упркос савременијим дијагностичким тестовима и многобројним побољшањима терапија који се примењују у откривању и лечењу рака панкреаса у односу на период пре три деценије, прогнозе преживљавања оболелих не прате тај темпо, закључили су стручњаци са Бургундског универзитета у Дижону.

Лекарка Ан-Мари Бувије и њене колеге проучили су развој дијагностичке и терапеутске праксе код рака панкреаса у Француској између 1976. и 2005. године.

Током тог периода дошло је до знатног повећања употребе скенера за дијагнозирање рака панкреаса што помаже да се обољење чешће открива у раном стадијуму, односно у првој или другој фази.

Проценат откривања рака панкреаса у раној фази у Француској је повећан са 2,8 одсто, колико је дијагностиковано пре три деценије на 10,4 одсто данас.

То ипак значи да се још увек у великој већини случајева то обољење открива у касном стадијуму.

Током последње три деценије у Француској се знатно повећао број оболелих од рака панкреаса код којих је после хируршке интервенције примењена хемотерапија.

Проценат смртних случајева после операције знатно је смањен - са 28 одсто седамдесетих година прошлог века, на 5,1 одсто у последњој деценији 20. века.

Неопходно унапређење терапије и дијагностике

Постотак пацијената који примају такозвану "палијативну хемотерапију" током тог раздобља је учетворостручен - са 10,4 на 41,8 одсто. Реч је хемотерапији која се не предузима да би се пацијент излечио, већ да би му живот с болешћу био подношљивији.

Само у малом броју случајева тим третманом може и да се продужи преживљавање болесника.

Мада је преживљавање пет година после дијагнозе у протекле три деценије удвостручено, још увек се то дешава код изузетно малог броја пацијената - свега 4,2 одсто. Чешће се дешава да толико преживе жене него мушкарци, као и особе млађе од 65 година у односу на старије.

Закључак стручњака из Дижона је да је очигледно нужан напредак како у дијагнозирању, тако и у лечењу ове болести.

Према подацима Америчког друштва за борбу против рака панкреаса, иако се не може са сигурношћу тврдити шта су узроци појаве те болести, пушење је означено као узрочник код 20 до 30 одсто случајева.

Неке студије указују на везе између интензивније употребе алкохола и разбоја рака панкреаса, а као фактор ризика стручњаци наводе дијабетес, гојазност, хронична упала панкреаса, инфекција изазвана бактеријом helicobacter pylori, као и исхрана сиромашна воћем и поврћем, а богата црвеним месом.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару