Прети пандемија гојазности

Светом се шири епидемија гојазности - до 2015. две милијарде људи биће гојазно. Седећи посао, брза храна и стрес узроци су ове нимало наивне тенденције, упозоравају стручњаци.

Најновије истраживање америчких научника показало је да канцеларијски посао доводи до повећања гојазности, а многи запослени нису свесни ризика од тога што цео дан проводе седећи.

Амерички стручњаци предвиђају да ће до 2015. године у свету бити две милијарде људи са претераном телесном тежином и као факторе ризика наводе стрес, прековремени рад и активности које се обављају у седећем положају.

"Гојазност је епидемија, која се шири узнемирујућим темпом", каже Џон Еванс, предавач Харвардске школе за јавно здравље, која сарађује са кипарским Међународним институтом за очување природе и јавно здравље.

Све је израженија веза између гојазности и услова на радном месту, будући да оно постаје друга кућа, а традиционалне прехрамбене навике замењује конзумирање брзе хране, богате штетним, засићеним масним киселинама, упозорава Еванс.

До 2015. године у свету ће бити две милијарде људи са претераном телесном тежином, а више од 700 милиона ће бити гојазно, тврде истраживачи поменуте две установе, који су обавили студију о физичкој активности и навикама на послу широм ЕУ.

Међу факторе ризика од гојазности на радном месту професор епидемиологије на Атинском универзитету Атина Линос убраја и стрес везан за посао, прековремени рад и активност која се нужно обавља за столом.

Студија је показала да 19 одсто Холанђана и 31 одсто Ираца на послу не обавља никакву физичку активност, док 55 одсто Грка и чак 61 одсто Француза уопште не упражњава било какву физичку активност. Истраживачи истичу да је за гојазност одговоран и недостатак места на послу где би запослени могли да држе и једу своју храну, као и недостатак просторија за вежбу.

Због тога би, сматрају научници, послодавци морали да подстичу физичку активност запослених, као и да створе услове за "фитнес" паузе у канцеларијској рутини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару