Чај штити од шлога

Списку благотворних дејстава чаја на организам додато је и смањење ризика од шлога. Стручњаци тврде да једна шоља напитка недељно, током дужег периода, штити од можданог удара.

Редовно пијење чаја знатно смањује ризик од шлога, утврдили су аустралијски стручњаци са Технолошког универзитета Кертин у Перту.

До тог закључка научници су дошли проучивши навике 838 мушкараца и жена са југа Кине.

Утврђено је да су испитаници који су недељно пили бар једну шољу чаја током више од 30 година, били под 60 одсто мањим ризиком да им се догоди исхемијског шлога.

До те врсте шлога долази кад се артерије које доводе кисеоник у мозак делимично или тотално зачепе.

Још није јасно како тачно чај умањује ризик од шлога, али нека ранија истраживања показала су да конзумирање овог напитка може да снизи висок притисак и да умањи још неке факторе ризика можданог удара.

Испоставило се да нарочито добро дејство код превенције шлога имају зелени и такозвани "улонг" чај.

При свакодневном конзумирању две шоље зеленог чаја, ризик од шлога се смањује 72 одсто, а код узимања исте количине "улонг" чаја чак 79 одсто.

Учесници студије били су у просеку стари 69 година. Међу њима је 374 преживело медицински потврђени исхемички шлог, док 464 испитаника контролне групе нису имала историју кардиоваскуларних болести и ни по којем критеријуму нису били под повећаним ризиком од шлога.

Међу испитаницима из контролне групе констатовано је дуже редовно испијање чаја, него међу онима из прве групе.

Аустралијски тим је током истраживања имао у виду и све друге факторе који могу бити од утицаја на настанак шлога попут пола, индекса телесне масе, нивоа физичке актиквности, пушења или конзумирања алкохола, евентуално повишеног притиска, холестерола или дијабетеса и навика у исхрани.

Стручњаци су, између осталог, констатовали и да се ризик од шлога додатно смањује уколико је број чајних листића приликом припреме напитка већи.

Тим из Перта сугерише да би у овој области требало спровести даља истраживања на становницима неких других земаља, као и да би било интересантно проверити да ли конзумирање чаја може да побољша стопу преживљавања особа које доживе шлог.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару