Ланчана трансплантација као спас

Док програм повезивања донора и прималаца органа не стартује, у америчким болницама организују се ланчане трансплантације. Бубрези су најтраженији органи за пресађивање, за које је у САД-у дванаест пута мање давалаца него што је потребно.

Бубрези су најтраженији органи за трансплантацију и у целом свету је проблем што нема довољно давалаца. Неке земље праве националне програме за повезивање давалаца и прималаца. Педесетосмогодишњем Бобу Бринкману из Балтимора у америчкој држави Мериленд, бубрези су почели да отказују. До тада уобичајене активности, попут шетње са псом, постале су му тешке.

"Постајао сам све уморнији. Био сам енергична особа, радио сам на две брзине, брзо и брже. А онда сам прешао на споро и спорије", каже Бринкман.

Дијализа га је одржавала у животу, али решење је била само трансплантација бубрега. Лиза, Бобова супруга, понудила је свој, али није одговарао. Изненада се спас указао у могућности да се укључе у досада највећу вишеструку трансплантацију у Америци.

Бобу је одговарао бубрег другог добровољног даваоца, Лизин је одговарао другом оболелом и, све у свему, за кратко време је формиран ланац.

Осам давалаца дало је свој бубрег за непознате примаоце, а заузврат је осам њима најмилијих добило неопходни орган.

Америка нема програм за повезивање давалаца и прималаца и зато лекари траже да се пожури, јер донора има дванаест пута мање него што је потребно. Док се програм не направи, америчке болнице организују вишеструке или, тзв. ланчане трансплантације.

Потребно вишемесечно планирање

Донедавно је ланчана трансплантација била могућа само у популарним телевизијским серијама које се одигравају у болницама, али се чак и машта телевизијских сценариста зауставила на шестострукој трансплантацији.

"Ми смо бољи за две трансплантације!", каже доктор Роберт Монтгомери из болнице "Џонс Хопкинс" у Балтимору.

Доктор Монтгомери надгледао је свих осам трансплантација, које су урађене за две и по недеље у четири болнице у четири америчке државе.

Ланчана трансплантација захтева вишемесечно планирање. Бар 150 људи радило је на организацији осмоструке трансплантације. Лекари кажу да би оне морале да постану уобичајене, јер у Америци има 84.000 људи којима је неопходан нови бубрег, а годишње се појави само 6.000 давалаца.

Боб Бринкман каже да му је, кад се пробудио после трансплантације, "требало само два минута да схвати да се поново осећа нормално, као што годинама није".

Чекање на нови бубрег је опасно. Много оболелих умре пре него што се пронађе одговарајући. Национална база података много би значила за њихов спас, кажу амерички лекари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару