Девојчица са два срца

Тинејџерка из Велике Британије, којој је пресађено "додатно" срце док је била беба, постала је прва особа на свету која се у потпуности опоравила након одстрањивања пресађеног органа и враћања функција њеног правог срца.

Хана Кларк, данас стара 16 година, 1995. године добила је друго срце, које јој је пресађено уз њено оболело срце.

Пресађени орган уклоњен је пре три и по године због тога што су лекови које је добијала против његовог одбацивања довели до појаве канцера.

Међутим, њено право срце у међувремену је довољно очврсло да функционише самостално. Од интервенције обављене 2006. године канцер је нестао, а срчане функције су се вратиле у нормалу, саопштили су њени лекари.

"Сада смо много сигурнији у вези са процедуром којој је била подвргнута пацијенткиња. Срчани мишић, некада у потпуности неактиван, сада је излечен", изјавио је др Магди Јакуб из Краљевског колеџа у Лондону, један од лекара који је руководио хирушким тимом.

Кардиомиопатија, односно погоршање рада срчаног мишића, релативно је често код деце млађе од годину дана, навео је Јакуб.

"Ником досад нисам рекла, али не могу много ни да кажем. Не бих сада била овде, хвала много хирурзима. Знате, када бих излазила са пријатељима, у куповину на пример, нисам знала да ме мама и тата прате у аутомобилу. Сад ми допуштају да радим шта год хоћу!", рекла је пресрећна Хана.

Др Виктор Цанг из болнице Грејт Ормонд Стрит у Лондону, из истог хирушког тима, оценио је да случај Хане Кларк може да врати наду особама које пате од срчане инсуфицијенције.

"Ханин случај показује да је у случајевима кардиомиопатије, као што је био њен, могуће потпуно оздрављење правог срца пацијента ако је подржано на одговарајући начин", истакао је доктор Цанг.

Све то показује да срце може само да се регенерише, ако му за то дамо прилику, коментарисао је др Даглас Зајпс, бивши председник Америчког колеџа за кардиологију у чланку објављеним поводом случаја тинејџерке Хане Кларк у британском часопису "Лансет".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару