Не почињите дан кафом

Лекари саветују да се дан никада не започиње кафом, већ доручком како се не би "упропастио" желудац. Кафу не би требало пити више од три пута дневно. Ипак, студија показује и да кафа може да смањи ризик од дијабетеса типа два.

Лекари саветују да се дан никада не започиње кафом, већ да се обавезно прво доручкује да се не би "упропастио" желудац.

Стручњаци такође указују да доза три до четири кратка еспреса прија срцу, при чему је од свих кафа добар само скраћени еспресо, док продужени треба избегавати, јер додатак воде из апарата црпи врло штетне материје из кафе.

Кафу не би требало конзумирати више од три пута дневно, јер ставови лекара нису увек били усаглашени када је реч о томе да ли је кафа корисна или штетна по здравље.

Ипак, у последње време долази се до занимљивих доказа да је кафа заправо веома добра за нас, а једна нова студија показује да она може да смањи ризик од дијабетеса типа два.

Проучавања показују да је испијање четири шоље кафе дневно, око два децилитра, повезано са смањењем од 30 одсто у ризику развоја дијабетеса.

Сваког јутра више од 100 милиона Американаца посеже за шољом кафе да би разбуђени започели дан, а многи признају да су прави зависници.

Поједина истраживања указују да се свакодневно пијење кафе повезује са смањеним ризиком добијања Паркинсонове болести, рака јетре, камена у жучи, али то не значи да се треба "предозирати" кофеином.

Нова студија показује да је кафа без кофеина подједнако ефикасна против дијабетеса као и обична кафа, јер су обе врсте пуне истих хранљивих састојака и имају и друга важна својства.

Тестирањем на мишевима је откривено да кафа има састојке који повећавају способност јетре да разграђује шећер, што је у великој мери дејство које имају и лекови против дијабетеса.

Међутим, многи лекари те налазе сматрају занимљивим, али ипак сувише прелиминарним да би својим пацијентима одмах преписали двоструки еспресо.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару