Годишњица рођења Николе Тесле

Никола Тесла, кога многи убрајају у највеће научнике свих времена, рођен је 10. јула 1856. године у селу Смиљану, код Госпића. Многи Теслини изуми из електротехнике и радиотехнике су данас у комерцијалној употреби. Наизменична струја револуција у науци и техници. Претраживач "Гугл" данас на својој веб страни објављује "Срећан рођендан Никола Тесла".

На данашњи дан пре 153 године рођен је један од најпознатијих светских проналазача и научника из области електротехнике и радиотехнике Никола Тесла, који је патентирао око 250 изума у Америци и другим земљама широм света.

Тесла је проналаском обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизменичне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије допринео технолошком развоју читавог света.

Познати научник рођен је 1856. године у селу Смиљану, код Госпића, на војној граници тадашње Аустроугарске, а школовао се у Госпићу, Карловцу, Грацу и Прагу.

Радећи у Централној телеграфској канцеларији у Будимпешти (1881- 1882.) почео је рад као проналазач - усавршивши апарат за појачање гласа код телефона, а фебруара 1882. године долази на идеју о обртном магнетном пољу.

Године 1883. у Стразбуру је конструисао први прототип индукционог мотора, након чега је отишао у САД и почео да ради у Едисоновој компанији, да би следеће године напустио Едисона и основао сопствену компанију - "Tesla Arc & Light Co." која је правила прве моторе и генераторе наизменичних полифазних струја.

Свој први патент Тесла је пријавио Америчком патентном заводу 6. маја 1885. године, и то за "комутатор за електричне динамо-машине" - од 1887. до 1890. године пријавио је своје најпознатије патенте из области полифазних наизменичних струја, генераторе и моторе.

Наизменична струја револуција у електротехници

На предавању под називом "Нови систем мотора и трансформатора наизменичне струје" Тесла је своје проналаске јавно приказао у Америчком институту електроинжењера, 16. маја 1888. године, а компанија "Вестингхаус" је одмах откупила првих седам Теслиних патената из области полифазних струја.

Познати проналазач је са инжењерима те компаније радио на практичној реализацији својих патената, а од 1888. до 1889. године обављане су припреме за изградњу прве централе на Нијагариним водопадима по Теслином систему.

Електрана је отворена 15. новембра 1896. године, пуштањем струје до града Бафала и била је увршћена у једно од светских чуда тога доба.

Од 1891. до 1896. године пријављује патенте везане за варнични осцилатор са резонантним трансформатором којим су у његовим истраживањима замењени Херцов осцилатор и Румкорфов индуктор, а уз патенте за осцилаторе, пријављује и многе патенте за пратеће уређаје - прекидаче кола, кондензаторе и слично.

На позив Краљевског института из Лондона 1892. године и Француског друштва за физику 1892. отишао је у Лондон и Париз, где је држао предавања, а током боравка у Европи посетио је и Београд, 2. јуна 1892. године.

Тесла је 1893. године својим системом четири кола у резонанци показао да су антена, уземљење и резонанца три елемента која мора да поседује сваки предајник и пријемник за бежичну телеграфију, чиме је утро пут открићу модерног радија.

Бежично преношење енергије

Почетком 1895. године наставио је истраживања високих фреквенција проучавањем дејства струја на разређене гасове, користећи Ленардове цеви, па је један од првих научника на америчком континенту који је добио рендгенске снимке шаке, лобање, колена и лакта.

У периоду од 1899. до 1900. године Тесла је боравио у Колорадо Спрингсу, где је изградио лабораторију са емитером снаге 200 килоњутна у којој је усавршио високофреквентни трансформатор, који носи његово име - Теслин трансформатор - трансформатор без језгра,

Тесла је у експерименталним белешкама из тога периода навео да се кроз Земљу распростиру стационарни таласи и да се та особина може употребити за бежични пренос енергије.

Овогодишња, 25. летња универзијада отворена је паљењем ватре преко варнице из Теслиног трансформатора, чиме су организатори велике светске манифестације одали признање великом научнику који је допринео технолошком развоју читаве планете.

Тесла се у каснијим годинама (1909-1922) бавио проналасцима везаним за машинство - турбинама, пумпама, брзиномерима, а његове пумпе без лопатица данас су у комерцијалној употреби.

Почаст Тесли на "Гуглу"

Милиони људи широм света, који данас буду користили најпопуларнији претраживач Интернета "Гугл", приметиће да је његов препознатљиви лого измењен, што се догађа само у посебним приликама, када се славе важни историјски датуми или личности.

Повод за данашњи свечани "Гуглов" лого или "дудл", како га његови креатори у жаргону зову, јесте годишњица рођења великог српског, америчког и светског научника Николе Тесле.

Корисници "Гугла", које буде заинтригирао дизајн Дениса Кванга, те буду мишем клинкнули на данашњи "дудл", биће директно пребачени на страницу на којој су излистани сви сајтови на Интернету, посвећени Николи Тесли.

Овакву светску промоцију, "Гугл" је до сада приредио само Леонарду да Винчију и Алберту Ајнштајну.

У "Гуглу" су РТС-у рекли да је Никола Тесла данашњи "дудл" заслужио пре свега због свог пионирског рада на бежичном преносу електромагнетних таласа.

"Сматрали смо да су креативност, машта и, несумњиво, генијалност Николе Тесле у складу са вредностима и културом које "Гугл" промовише. Волимо необичне личности, које су истински утицале на области којима су се бавиле, а Тесла свакако одговара таквом опису", рекао је портпарол "Гугла" Сајмон Морисон.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару