Плацента извор матичних ћелија

У плаценти се налази велика концетрација матичних ћелија потребних за лечење болести крви, дошли су до закључка истраживачи Дечје болнице у Калифорнији.

Истраживачи Дечије болнице у Калифорнији дошли су до открића да се у плаценти налази велика концетрација матичних ћелија, потребних за лечење болести крви, преноси Глас Америке.

Пресађене у људски организам, ове ћелије могу да се развију у било коју врсту ткива. Истраживачи Дечије болнице у Калифорнији прикупили су одбачене постељице жена које су се породиле царским резом и које су пристале да их уступе у научне сврхе.

Најпре су из постељица вакум пумпом извукли крв, које у том ткиву има у великим количинама, а затим издвојили матичне ћелије.

Матичне ћелије из постељице посебно су погодне за лечење од српасте анемије, односно таласемије, јер су већ програмиране да производу нове крвне ћелије.

Виши истраживач Дечје болнице у Оукланду, Франс Кајперс, и његов колега Владимир Сериков, кажу да истраживање о матичним ћелијама из плаценте представља покушај доказивања потенцијала тих ћелија у лечењу болести крви.

Веома је важно да из плаценте матичне ћелије могу да се издвоје у већим количинама и у активном облику. Такође, ово истраживање је показало да могу да се пресађују и споје са туђим организмом.

"Резултат свега овога је да ћемо имати извор матичних ћелија за много већи број пацијената," наглашава Франс Кајперс.

Предности у односу на ћелије из пупчане врпце

Лекари у Истраживачком центру Дечје болнице у Оукланду су уз помоћ матичних ћелија извађених из пупчане врпце новорођених беба лечили њихову старију браћу и сестре од неких болести крви.

Међутим, истраживачи кажу да у пупчаним врпцама нема довољно тих ћелија за лечење оболелих од леукемије и таласемије.

Иста количина крви из плаценте садржи пет пута више матичних ћелија него јединица крви из пупчане врпце. Иако пресађивање коштане сржи представља алтернативу за лечење од тих болести, оболели често не могу да нађу добровољне даваоце са одговарајућим ткивом.

Још једна велика предност је и у томе што матичне ћелије из плаценте ређе изазивају реакцију одбацивања него пресађена коштана срж.

Френс Кајперс каже да матичне ћелије плаценте имају и друге предности.

Ове ћелије нису контроверзне као ембрионске матичне ћелије, јер нико неће имати било какав етички проблем са њиховим коришћењем.

До данас нико није излечен уз помоћ ембрионских матичних ћелија, а већ неко време људе се лече матичним ћелијама добијеним из пупчане врпце, што отвара много веће могућности за пацијенте.

Упркос тим могућностима, распрострањена употреба матичних ћелија узетих из плаценте вероватно ће бити могућа тек за неколико година. Дечја болница у Оукланду сада прикупља средства како би могла да започне клиничка испитивања на људима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару