Како су нестали диносауруси

Астероид је пре више милиона година ударио у Земљу и изазвао облак прашине, земљотресе и вулкане, закључили су научници америчког часописа "Геологија". "Мрачна зима" је трајала много хиљада година и променила климу, потврдили фосили планктона стари најмање 65 милиона година.

Нестанак диносаура изазвала је "мрачна зима", која је трајала много хиљада година, потврдили су фосили планктона, стари најмање 65 милиона година.

Многи палеонтолози и геолози уверени су да је астероид ударио у Земљу пре неколико десетина милиона година, подигао густе облаке прашине, изазвао земљотресе и вулканске ерупције које су донеле облаке пепела.

Прашина је заклонила Сунце, и то је условило да на Земљи завлада хиљадама година дуга "мрачна зима", што је био узрок драматичне промене климе.

Ови услови су изазвали нестанак многих биљних и животињских врста, укључујући и диносаурусе и друге џиновске рептиле. Преци данашњих сисара су ипак некако преживели.

Доказ за ове тврдње пружа џиновски кратер створен управо у време нестанка рептила, који је откривен на полуострву у Мексику.

У извештају о најновијим истраживањима, објављеном у америчком часопису "Геологија", тим научника тврди да подучје Ел Кеф у Тунису пружа доказе о наглом, драматичном хлађењу наше планете после удара астероида.

Доказ су сићушни океански организми динофлагелатес и бентиц форманифера, који су подносили изузетно ниску температуру воде. Чини се да су се они појавили у древним морима, која су пре тога била врло топла, тврди амерички геофизичар и метеоролог Метју Хубер.

"Фосили показују да се догодило нешто драматично што је нагло охладило воду да и омогућило да се развију ови организми", каже Хубер.

Према теорији овог тима, удар џиновског метеора или астероида у Земљу произвео је огромне количине честица сумпора, као што се догађа приликом ерупција вулкана, и они су у виду густих облака нашој планети заклонили сунчеву светлост.

Нагло смањивање соларне енергије неминовно је изазвало дуг ледени период, назван "миленијумска зима", која је владала вековима.

Хубер такође подсећа да је ово први пут да је неко открио доказе наглог хлађења површине Земље истражујући фосиле, иако су и до сада постојали геолошки докази.

Ово откриће ће такође помоћи стручњацима да боље разумеју садашње климатске промене и последице, које оне могу имати на целокупан живот на нашој планети.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару